Soru sor

İkili ilişkiler üzerine soru sor, Psikologlardan cevap al!

Smokinli.com'da romantik ilişkiler üzerine soru sorabilir, sorulmuş sorulara tecrübelerinizden yola çıkarak cevap verebilirsiniz.

Soru Sor!

ikinci kez üniversite sınavına hazırlanıyorum. Çevrenin benden beklentisi çok fazla bilmiyorum belki de bundandır bu kadar stresli olmam. Aşk hayatıma kimseyi almak istemiyorum. Kimseyle uğraşmak istemiyorum. Kendimi başarısız,  işe yaramaz , boşlukta hissediyorum. Bazen hiç uyuyamıyorum bazen hiç uyanamıyorum. Bazen çok iştahlı oluyorum bazen hiçbir şey yemek istemiyorum. Öncede zevk aldığım birçok şeyi yaparken zevk aldığımı hissetmiyorum. Sadece yalnız kalmak ve boş boş düşünmek istiyorum kafam çok dolu. Psikolojik olarak kendimi çok yorgun hissediyorum çok dengesiz davranıyorum. Ne yapmam gerekiyor bilmiyorum nolur yardım edin.

Senin İçin Seçilmiş Sorular

Soruya cevap vererek, soran kişiyle tecrübeni paylaşabilirsin.

Cevap Yaz
3 Cevap

Merhaba,


Bazen hayatta insanlar en sevdiği aktiviteleri bile yapmak istemez ve bu durum uzun sürebilir. 


Her zaman insana mutluluklar veren etkinlikler artık zevk vermediğini anladığınız anda böyle bir durum olduğunu fark edebilmektedir. Hiçbir etkinliğin zevk vermediği bu durumun ilerlemesi insanın hayattan aldığı keyifi de düşürecektir.


Moral bozukluğu ve depresyon arasındaki farkı algılamak oldukça zordur. Bu durumda ikisi arasında sıkışıp kalmanıza neden olabilmektedir. Ancak uzun zamanda böyle hissetmek depresyona doğru ilerlemenize sebep olabilmektedir. 


Beynin ödül merkezini etkileyen bu durum haz alma hissiyatınızı da giderek ortadan kaldırabilir. Sizin de söylediğiniz gibi önceden çok sevdiğiniz kitap okuma artık eskisi kadar keyif vermezken çok sevdiğiniz bir alışkanlığı bırakmak ise sizi umutsuzluğa sürükleyebilir. 


Bir uzman desteğine başvurmak ve durumun netleşmesini sağlamak daha sonrasında ise tedavi sürecine başlamak sizin için doğru ve kalıcı bir yol oluşturacaktır.



Sevgilerle..

Yazdıklarınızı okuduğumda, ruhsal anlamda zedelenebilir bir süreç içerisinde olduğunuzu anlıyorum.

Öyle ki, ''Çevrenin benden beklentisi çok fazla bilmiyorum belki de bundandır bu kadar stresli olmam'' cümlenizle aslında, siz de sıkıntının asıl kaynağının, ''emeklerimizi boşa çıkarma'' diyen aile, akraba, eş dost olduğunu, biliyorsunuz.


Bu anlamda, ''Aşk hayatıma kimseyi almak istemiyorum. Kimseyle uğraşmak istemiyorum. '' cümlenizdeki isteksizliğinizin öncelikli olarak, yerinde olduğunu belirtmek isterim.

Çünkü süreciniz henüz, kendi hayatınızın sağlığı iken, bir başkasını bu sürece dahil etmek, pek de işlevsel olmayacaktır.


Her zaman, bir psikolojik destek almak için, yaşam kalitesinin bozulmuş olması öncülümüz olduğundan, ''Kendimi başarısız, işe yaramaz , boşlukta hissediyorum. Bazen hiç uyuyamıyorum bazen hiç uyanamıyorum. Bazen çok iştahlı oluyorum bazen hiçbir şey yemek istemiyorum. Öncede zevk aldığım birçok şeyi yaparken zevk aldığımı hissetmiyorum. Sadece yalnız kalmak ve boş boş düşünmek istiyorum kafam çok dolu. Psikolojik olarak kendimi çok yorgun hissediyorum çok dengesiz davranıyorum.'' cümlelerinde saydığınız her bir belirti, artık bir gününüzün, işlevsiz bir hale geldiğinin resmidir.


Bu yüzden de, öncelikle rutin kontrol anlamında, bir psikiyatri hekiminden ruhsal muayene olmanızı ve sonrasında, Bilişsel Davranışçı Terapi eğitimi olan bir psikolog ile, duygu, düşünce ve davranışlarınızı çalışarak, sağlıklı baş etme mekanizmaları geliştirebileceğinizi belirtmek isterim.


Bu noktada ayrıca, elinizden geleni yapıp bıraktığınızda, sizin için zaten hayatın, en anlamlı şekilde şekilleneceğini, bu süreç içerisinde, sağlığınızın öncelik olduğunu ve, bunu, depresiflik gibi bir durumdan söz ediyorsak da, reçetesi olan, hareket ile, canlandırabileceğimizi belirtmek isterim.


Bu yüzden, bu inanç ve hareket, en basit anlamıyla günlük yarım saat kadar yürüyüşle hayatınızda olmasıyla dahi, anlamlı bir ilerleme gösterdiğinize şahit olacaksınız.


Sevgilerimle..

Yaşadığınız süreçte kendinizi boşlukta ve depresif hissettiğinizi belirtmişsiniz. Üniversite sınavına hazırlanma süreci yapısı itibariyle zorlayıcı iken bu durumu ikinci kez yaşıyor olmanız kendinizi başarısız, işe yaramaz, boşlukta hissetmenize neden oluyor olabilir. Öte yandan çevrenizdeki insanların sizden beklentileri de bu süreci zorlaştırıyor olabilir.


Bu noktada depresif hissetmenizin bir sonucu olarak romantik ilişki beklentisinde olmama, insanlardan izole olmaya çalışmaya yönelik isteğiniz olabilir. Öte yandan iştahınızdaki değişiklikler, uyku düzeninizdeki farklılıklar yaşadığınız durumun bir sonucu olabileceği gibi bu sürecin devam etmesine de neden olabilir.


Bu nedenle yaşadığınız problemlerle ilgili öncelikli olarak geleceğe dair isteklerinizin ve beklentilerinizin ne olduğu üzerine düşünmenizin, bunun yanı sıra yaşadığınız süreçte kendinize zaman ayırmanızın faydalı olabileceği kanaatindeyim. 


Öte yandan uyku ve iştahtaki olumsuz değişikliklerle birlikte depresif ruh hali kendinizi yetersiz, başarısız hissetmenize katkı sağlayabileceği gibi kendinize dair fikirleriniz üzerinde olumsuz etkiye sahip olabilir.


Yaşadığınız durumun çözümü noktasında mutlaka bir profesyonelden destek almanızın faydalı olabileceği kanaatindeyim. Profesyonel desteğiyle birlikte yaşadığınız durumun nedenlerinin tam olarak tespit edilmesiyle birlikte çözüme yönelik alternatifleri gözden geçirebilirsiniz. 

Cevap yazmak için giriş yapınız.