Soru sor

İkili ilişkiler üzerine soru sor, Psikologlardan cevap al!

Smokinli.com'da romantik ilişkiler üzerine soru sorabilir, sorulmuş sorulara tecrübelerinizden yola çıkarak cevap verebilirsiniz.

Soru Sor!

Merhabalar,

 Ben 28 yaşında kadın bir bireyim. 13 yaşımdan beri yaşadığım bir takım atipik duygulanımları tanımlamakta güçlük çekiyordum ancak sıklığı yılda birin üstüne çıkmadığı sürece önemsemiyordum da. Hayatımın son 1 yılını ciddi derecede gece uyuyamama problemi ve her rem evresinde sıçrayıp bağırarak uyanma, aklını kaybediyormuş gibi, kendi kendimi algılayamıyormuş gibi, uzuvlarım hatta sesim bile bana yabancıymış gibi, gittikçe yükselen bir tahammülsüzlük ile beraber bir adım ötesi delirmekmiş gibi hissettiren bir rahatsızlık yaşıyorum. Bu durumla baş edebilmek için geliştirdiğim yöntemler artık işe yaramıyor. (Örneğin; kedimle ilgilenmek, oyun oynamak, müzik dinlemek, biriyle konuşmak gibi) Araştırdığımda bunun derealizasyon şeklinde tanımlandığını gördüm. Bir psikologtan yardım almayı finanse edebileceğimi sanmıyorum. Gerçekten bu korkunç durumla baş edebilmemin antidepresan vb. dışında başka bir yolu varsa tavsiyelerünizlebana yardımcı olmanızı dilerim. 

Senin İçin Seçilmiş Sorular

Soruya cevap vererek, soran kişiyle tecrübeni paylaşabilirsin.

Cevap Yaz
1 Cevap

Öncelikle derealizasyon, en basit anlamda kişinin kendine yabancılaşma halidir.

Bahsettiğiniz belirtiler benzemekle beraber, tanıdan söz edebilmemiz için, bir psikiyatrist hekim tarafından ruhsal muayene olmanız gerekmektedir.


Bu muayene sonucunda aldığınız tanıya göre, ihtiyaç halinize göre bu tanının tedavisi ilaç ve psikoterapi şekli ile ilerlemektedir.
Burada sıkıntının ruhta olması, esasında sizin sıkıntıya girdiğiniz gerçeğini değiştirmemekle beraber, sıkıntının adı reflü ya da migren olsa, mecburi izleyeceğiniz tedavi yolu için, belirtileriniz de tedaviyi, dolayısı ile profesyonel bir yaklaşımı gerektirmektedir.

Burada ilaç, destekleyici bir aracı iken, bu sıkıntıyı anlamlandırmak, değerlendirmek ve baş edebilmek için terapi devreye girmektedir.

Bunun için, psikiyatrist sonrası, Bilişsel Davranışçı Terapi eğitimi olan bir psikolog ile, size eziyet veren duygu, düşünce ve davranışlarınızı çalışmaktan fayda görebilir, sağlıklı baş etme mekanizmaları geliştirebilir ve yaşam kalitenizi arttırabilirsiniz.


Sevgilerimle..

2 Yorum
Sirius

Sirius

Harika tavsiyeleriniz için çok teşekkür ederim 🙏🏻 Sevgiler 04 Temmuz 2021 20:28

Psk.TuanaGökce

Psk.TuanaGökce

Hayatınıza bir dokunuşum olabildiyse ne mutlu, sağlıkla kalın... 04 Temmuz 2021 21:01

Cevap yazmak için giriş yapınız.