Soru sor

İkili ilişkiler üzerine soru sor, Psikologlardan cevap al!

Smokinli.com'da romantik ilişkiler üzerine soru sorabilir, sorulmuş sorulara tecrübelerinizden yola çıkarak cevap verebilirsiniz.

Soru Sor!

Babamdan kaynaklı güvensizlik problemi yaşıyorum hem özel hayatımda hemde normal arkadaslık ilişkilerinde. Özellikle özel hayatımda karsı tarafa sözle degil ama hissettiriyorum kafamda kuruyorum bu çıkmaz durumdan nasıl çıkarım nasıl çözümlerim 

Senin İçin Seçilmiş Sorular

Soruya cevap vererek, soran kişiyle tecrübeni paylaşabilirsin.

Cevap Yaz
2 Cevap

Gelişimin erken dönemlerinden itibaren bireyin ebeveynleriyle kurduğu ilişkinin güvenli olması ileriki dönemlerde arkadaşlık ilişkilerinde, iş yaşamındaki ilişkilerinde ve romantik ilişkilerinde karşısındaki kişilerle güvenli ilişkiler kurmasında önemli bir role sahip.


Yeni ilişkiye başladığımızda eski yaşantılarımız sonucunda oluşan güvensizlik duygusunun yeniden incinme kaygısıyla zaman zaman karşımızdaki kişiyle olan iletişimimizi olumsuz etkilediğini fark edebiliriz.


Güven her ilişkinin en önemli parçası iken siz de geçmiş deneyimlerinizi şimdi ile özdeşleştirip tüm insanların güvenilmez olduğu yargısına vararak gelecekteki olası zarardan kendinizi korumaya çalışıyorsunuz.

Tekrar güvenirseniz aynı şeylerin başınıza geleceğinden korkuyor ve bu nedenle kendinizce önlemler almaya çalışıyorsunuz. 


Geçmişte yaşanılan olumsuzlukları kabul etmek ve duygularınızdan kaçmadan yüzleşmek yeni ilişkilerin sağlıklı ilerleyebilmesi adına oldukça önemli bir adımdır.


En önemlisi de bu durum ile tek başınıza baş edemediğinizi hissettiğiniz takdirde psikoterapi desteği almak, yaşanılan sorunların üzerinden bir uzmanla geçmenizi sağlayarak insanlara güvenmekten sizi alıkoyan duyguların çalışılması adına yardımcı olabilir.


Öncelikli olarak yaşadığınız güven durumunun ebeveyninizle alakalı olduğundan bahsetmişsiniz. Geçmiş çocukluk dönemi yaşantıları, ebeveynlerin yetiştirme stilleri ve tutumları, mizaç özellikleri ve birçok faktör kişinin hayata ve kavramlara dair fikirlerinin oluşmasına etki edebilir. Güven de bu kavramlardan bir tanesi ve ebeveynler ile olan ilişkilerde güvene dair problemlerin varlığı güven kavramına dair genel fikirlerin edinilmesine katkı sağlayabilir. Örneğin babanızla olan ilişkinizde güvene dair bir problem olduğunu düşünüyorsanız diğer insanlara karşı da “İnsanlar zaten güvenilmez” şeklinde fikirler geliştirebilirsiniz. İlişkilerinizde güvene dair herhangi bir problem yaşadığınızda bu fikriniz pekişecektir.

İkili ilişkilerde güven ilişkisi kuramama durumu zaman içerisinde ilişkinin sağlıklı bir şekilde ilerlemesinin önüne geçebileceği gibi karşı tarafa dair duyulan şüphelerin artmasıyla sonuçlanabilir. Azalan güven beraberinde şüpheyi getirir ve duyduğunuz şüphenin peşinden gitmeniz hem sizin hem de ilişkiniz açısından zarar verici olabilir. Bu noktada şüphenin oluşmasının önüne geçmek için sağlıklı güven ilişkisinin nasıl kurulabileceğine odaklanmalısınız. Karşı tarafın davranışlarına dair değerlendirme yaparken karşı tarafın davranışlarındaki niyete, ilişkinizin faydasını ön planda tutup tutmadığına dikkat etmenizin yanı sıra kendi geçmişinizde güvene dair olumsuz düşüncelerinizi değerlendirmelerinize eklediğinizde karşı tarafla güven ilişkisi kurmanız zorlaşabilir.

Her ne kadar ebeveyninizle geçmişte güvene dair deneyiminiz olumsuz olsa da bu duruma dair artan farkındalıkla birlikte işlevsel olmayan düşüncelerinizi keşfedebilirsiniz. İşlevsel olmayan düşünceler olumsuz yaşam olaylarıyla birleştikleri zaman kişisel sağlığınızı tehdit edebileceği için işlevsel olmayan düşünce yapılarınızı keşfetmeniz ve bu düşünceleri değiştirmek için çabalamanız son derece faydalı olabilir. Bu düşünceleri terapist ile iş birliği yaparak keşfetmek daha sağlıklı olacağı için işlevsel olmayan düşüncelerin keşfedilmesi, esnetilmesi ve değiştirilmesi amacıyla bir profesyonelden Bilişsel Davranışçı Terapi alma seçeneğini gözden geçirmenizin faydalı olabileceği kanaatindeyim.


Cevap yazmak için giriş yapınız.