Soru sor

İkili ilişkiler üzerine soru sor, Psikologlardan cevap al!

Smokinli.com'da romantik ilişkiler üzerine soru sorabilir, sorulmuş sorulara tecrübelerinizden yola çıkarak cevap verebilirsiniz.

Soru Sor!

Belki de suan mevcut ulke şartlarındandır bilmiyorum ama bende dahil olmak üzere cevremde herkeste bir huzursuzluk, gelecek kaygısı var. Sanki hicbir sey yolunda olmayacakmış bundan 4 5 sene sonra toplu intiharlar olacakmış hayatımızda hiçbirsey istedigimiz gibi gitmeyecekmis gibi hissediyorum. En azından kendi adıma. Üniversite son sınıf öğrencisiyim mezun olucam iş bulma stresi, ne yapacagimi bilemiyor olmak, önü açık bir bölümde okumuyorum hatta bu işi yapmak istemiyorum ama ne yapacağımıda bilmiyorum. Hedefim amacım yok. Yakınlarım yol çiziyor iş buluruz diyorlar ama düşünüyorum o işi yapmak istiyor muyum, orda çalışmazsam ne yapıcam nasil kendi ayaklarımın üzerinde durcam. Ya da çalışınca bunca strese yorgunluga dayanabilecek miyim. 60 yaşına kadar gunde 10 saat çalışacağımı ve karşılığında alacagim ücretin anca temel ihtiyaçlarım icin yetecegini düşündükçe içinden çıkılmaz bir karamsarlığa giriyorum. 60 yaşına kadar ne iş yapıcam ne yapmak istiyorum bilmiyorum. Birilerinin çizdiği yola kapılıp ilerde pişman olmaktan korkuyorum. Ama kendimde ne istedigimi yetenegimi hedefimi bilmiyorum. Bunu bu yaşında yeni mi fark ettin diceksiniz belki de ama okurken hayatın gercekleriyle sektörle karşılaşmamıştım toz pembe bakmışim hep. Hayata atılıyor olmak kendi hayatımı kurmam gerektigini düşünmek korkutuyor beni büyümek istiyorum. Kimseye muhtaç olmadan huzurlu kendi ayaklarımın üzerinde durarak yaşayan bir kadin olmak istiyorum. Ama şartlar gözümü o kadar cok korkutuyor ki ânı yaşayamıyorum hep karamsarlik umutsuzluk. Intihar eden, psikolojik sorunlar yaşayan insanlar görüyorum duyuyorum öyle olmaktan cok korkuyorum. Bir seyleri sorgularken bile derinlere indikçe psikolojik olarak kendime zarar verdigimi düşünüyorum sorgulamaktan kitap okumaktan film izlemekten çekiniyorum. Sokakta yaşayan evsiz insanlar veya dezavatajlı kişiler görünce ya ilerde bende böyle olursam diye korkuyorum. Olumsuz gördüğüm düşündüğüm her seyi kendime yoruyorum, kendime yakıştıramadigim seyler düşünüyorum. Anlamlandıramadıgım bir dönemdeyim ama bunu en sağlıklı şekilde nasıl atlatirim bilmiyorum. Psikolojik tedavi gordum hem ilaç hem terapi anlamında ama ilaçların yan etkisi rahatsız etti, terapiyede maddi açıdan devam edemedim.

Senin İçin Seçilmiş Sorular

Soruya cevap vererek, soran kişiyle tecrübeni paylaşabilirsin.

Cevap Yaz
2 Cevap

Merhaba,


Öncelikle yaşadığınız durumun farkında olarak burada buna bir çözüm yolu aramanızın oldukça kıymetli olduğunu belirtmek isterim. 


İnsan doğası gereği devamlı olarak olumsuza odaklanan bir varlıktır. Her olayda olumsuza dikkat ederek davranışlarını da bu yönde hareket ettirir. Mutlu olmak bir yönelim işidir. Yani en kötü durumda bile onun içinden keyfimizi yerine getirmek bir tercihtir. Bu nedenle ne yaşarsanız yaşayın aynı durumu yaşayan başka bir mutlu insanla tek farkınız olumsuza odaklanmayı seçmektir. Tabii ki hayatımızda üzücü ve öfke duyabileceğimiz durumlar olacaktır. Ancak her türlü duyguyu kabul edip onunla yaşamak bir problem çözme becerisidir. 


Pandemi süreci global bir sorun haline gelmişken tüm dünyada ortak bir sağlık kaygısı ortaya çıkartmıştır. Ancak bunun yanında artçı depremler diyebileceğimiz ufak sorunlar da yaratmaktadır. Sürekli el yıkama, dışarı ile teması olan her şeyi yıkama, herkes için aşırı kaygılanma vb. durumlar ortaya çıkmıştır. Korona olmasak dahi farklı birtakım daha sorunlar çıkmıştır. Depresyonu tetikleyen karantina süreci ve sevdiklerime bir şey olursa düşüncesi insanları zor duruma sokmuştur. 


Burada sizi mutsuz hissettiren durum ve kişilerden biraz uzaklaşmak ve öz-şefkat ile ilgili kitaplar okuma bir nebze rahatlatacaktır.


Sevgilerle..

Öncelikle içerisinde bulunduğunuz sürecin, şiddeti değişmekle beraber, global bir etkisi olduğunu söylemek isterim.

Pandemi sonrası gerçekten de, ''kaygı'' duygusunun arttığını görmekteyiz.

Çünkü, belirsizlik, kaygıyı getirir.


Fakat, insan olarak bizlerin her daim sıkıntıların üstesinden gelebilmek gibi bir gücü olduğunu anımsamanızı isterim.

Öyle ki, pandeminin etkisinde dahi, hayata tutunabilmekteyiz.

Tam da bu noktada aslında, pandeminin sıkıntınızı tetiklemesi ile beraber, gerçek sıkıntınızın, ''okurken hayatın gercekleriyle sektörle karşılaşmamıştım toz pembe bakmışim hep. Hayata atılıyor olmak kendi hayatımı kurmam gerektigini düşünmek korkutuyor beni'' cümlelerinizde saklı olduğunu görüyorum.


Bu zamana kadar teoride kalan tüm bilgilerin, hayata geçme vakti.

Ve şartlar genel anlamda göz önüne alındığında, pek keyifli bir görüntü oluşmamakta.

Fakat, şu an baktığınız manzaranın, sadece siyah bir bacadan tüten siyah bir duman olduğunu söylemek isterim.

İçinde bulunduğunuz andan kendinizi çıkarıp, etraflıca düşündüğünüzde aslında, tablonun bir sahil evine ait olduğunu göreceksiniz...


Bunun içinse, ''büyümek istiyorum.'' cümlenizin kilit noktası olduğunu belirtmek isterim.

Tırtıllar, kelebek olabilmek için, kozada bir süre geçirmek durumundadırlar.

Bu her ne kadar sancılı olsa da, buna sabretme gücünü gösterdikleri an, özgürlüklerini de kazanmış olurlar.


Yani burada, hayatınızı yeniden planlayarak, olabilecek acılara sabrettiğiniz an, aslında o kadar da dehşet verici olmadığını görerek, bu duyguların ve süreçlerin de hayatın bir parçası olduğunun kabulü ile, mutluluğun da sonsuza den sürmeyeceği gibi, mutsuzluğun da sürmeyeceğini anımsatmak isterim.


Bunun için; aile, iş, okul, sosyallik, spor, hobi gibi başlıkları bir kağıda yazın isterim.

Her birinin altına gerçekleştirmek istediğiniz, 'gerçekçi' hedeflerinizi yazın.

Sonrasında bunları nasıl gerçekleştirebileceğinizi, basitten zora doğru sıralayın isterim.

Örneğin; spor - spor yapmak istiyorum - her gün yürüyüş yapacağım, gibi.

Burada sihir, 'istemeseniz dahi' harekete geçmenizdir, ve bu hareket ile, bu döngü kırılacaktır.


Hayatta değiştiremeyeceklerimizin kabulü, esasında iyileşmenin kendisidir.

Çünkü değiştirebileceğimiz, kendimiz varızdır ve, buradaki her bir değişimin hazzı, paha biçilemezdir.

Bunun için biraz sabır, cesaret ve hareket; sonrası şifa...


Sevgilerimle..

2 Yorum
Gizli Kullanıcı

Gizli Kullanıcı

Hayatımın en rahat olmam gereken son dönemlerindeyim bir sorumluluğum yok işe başlayınca iş stresini hayatım boyunca yasayacagım. Son rahat gecirmem gereken dönemleri bu sıkıntılarla yaşadığım için üzülüyorum. Kafamın ici hep dolu bir ağırlık hissediyorum, algılama, odaklanma sorunu yaşıyorum. Herkes kötülük peşinde iyi güvenilir insan kalmadı diyorum. Evden çıkmaya korkuyorum her sey cok gözümü korkutuyor. 20 Nisan 2021 16:18

Psk.TuanaGökce

Psk.TuanaGökce

Kendi kendine çalışmanın yeterli olmadığı her an, sürece uzman desteğini dahil etmemiz gerekir. Bu noktada, günlük yaşantınız olumsuz anlamda etkilendiğinden, önceliğinizin rutin kontrol anlamında bir psikiyatrist hekim olmasını isterim. Buradan sonra ise, Bilişsel Davranışçı Terapi eğitimi olan bir psikolog ile sıkıntınızı çalışmanız sonucunda, sağlıklı ve kalıcı baş etme mekanizmaları geliştirebilirsiniz. Sevgilerimle tekrar.. 21 Nisan 2021 10:58

Cevap yazmak için giriş yapınız.