Soru sor

İkili ilişkiler üzerine soru sor, Psikologlardan cevap al!

Smokinli.com'da romantik ilişkiler üzerine soru sorabilir, sorulmuş sorulara tecrübelerinizden yola çıkarak cevap verebilirsiniz.

Soru Sor!

Merhaba ben 20 yaşındayım hatta 21 olcam ama hala kendimi ifade ederken sinirli, kırgın, stresli farketmiyor ağlayasım geliyor. Söylemek istediğim bir sürü şey oluyor fakat söyleyemiyorum ya ağlıyorum ya da ağlayacağımı farkedip susuyorum, kendime engel olmaya çalışıyorum ama boğazım düğüm düğüm oluyor ve tek bir şey deseler o an cevapla beraber ağlıyorum. Bunu aşmak istiyorum lütfen yardımcı olun çünkü beni çok zorlayan bir durum. Bir derdimi, üzüntümü, sıkıntımı anlatırken gözlerim dolmaya başlıyor anında. Bunu herkes farkediyor konuşurken zor durumda kalıyorum arkadaş aile çevremde gene sorun değil ama iş yerinde de aynı şeyi yapıyorum. Nasıl değiştirebilirim?

Senin İçin Seçilmiş Sorular

Soruya cevap vererek, soran kişiyle tecrübeni paylaşabilirsin.

Cevap Yaz
1 Cevap

Öncelikli olarak ağlama refleksi, üzüntü duygusuyla gelir.

Üzüntü ise, bir kaybın habercisidir.

Bu zamana kadar kendinizi ifade etmenize izin verilmediyse, her girişiminiz engellendiyse ve bu hakkınız elinizden alındıysa aslında, kayıp kendini burada göstermektedir.

Yetişkinlik zamanında da, mecburen benimsediğiniz bu davranış kendini, yine mecburi olarak gösterecektir.


Bu noktada öncelikle sizi bu duruma sokan her bir durum ya da olayı not almanızı isterim.

Bir süre sonra bu notlara bakın ve sizi genel anlamda nelerin zorladığını görün.


Çünkü, bu zorlukların içerisinde değiştirebilecekleriniz gibi, değiştiremeyeceğiniz ve kabule gitmeniz gereken noktalar da olacaktır.


Değiştiremeyeceklerinizle barıştıktan sonra, değiştirebileceğiniz şey, kendi davranışlarınız olduğundan, bu noktada öncelikli olarak, gelen duyguyu yaşayabilme hakkınız, davranışlarınıza da etki edecektir.


Yani, üzülme, öfkelenme hakkınızı kullanmanızı isterim.

Burada elinizden geldiğinde tek başınıza yaşadığınızdan emin olduktan sonra aslında, bu duyguların da neşe gibi, mutluluk gibi birer duygu olduğunu görünce, bu duygularla mücadele etmeyi de bırakıyor olacaksınız.


Bundan sonrasında ise iletişimdeki kaliteyi arttırmak gerektiğinden, ben dili, beden dili ve empati gibi kavramları devreye sokun isterim.

Öncelikli olarak ben dili pratiği yapın.

Yani, sizi zorlayan bir konu olduğunda, örneğin, '' çok gürültü yapıyorsun ders çalıştırmıyorsun'' sen dili ve yıkıcı bir dil olduğundan, '' gürültülü ortamlarda ders çalışamıyorum'' diline döndüğünüzde, karşı taraf da suçlanmadığı ve sorgulanmadığı için, savunmaya geçmeyecektir.


Bununla beraber, göz kontağı kurmak, konuşurken postürünüzün dik ve rahat bir pozisyonda olması, minik nefes egzersizleri ile nefesinizi düzenlemeniz gibi tüyolardan faydalanabilirsiniz.


En nihayetinde empati ise, aslıda karşı tarafın da duygu, düşünce ve davranışları olan bir insan olduğunu göstereceğinden, bir olay ya da durumu iki taraflı görmeye çabaladığınızda, aslında şahsınıza yönelik olmadığını ve karşı tarafın da bir süreci olduğunu keşfedeceksiniz.


Bununla beraber iletişim kalitenizi arttırmak içi ipuçlarına, https://www.smokinli.com/blog/iliskilerde-yapilmamasi-gereken-iletisim-hatalari/ yazısından bakabilirsiniz.


Artık kendini koruyamayan küçük bir çocuk değil, sağlıklı ve genç yetişkin, birçok yeterliliği olan sağlıklı bir bireyden, yani sizden bahsettiğimizi anımsamanız önemlidir.

Sevgilerimle..

Cevap yazmak için giriş yapınız.