Soru sor

İkili ilişkiler üzerine soru sor, Psikologlardan cevap al!

Smokinli.com'da romantik ilişkiler üzerine soru sorabilir, sorulmuş sorulara tecrübelerinizden yola çıkarak cevap verebilirsiniz.

Soru Sor!

kızım 10 yaşında 5.sınıf öğrencisi. 7 aylıkken çalışmaya başladığım için evde bakıcı ile büyüdü. bakıcısı 8,5 yaşına gelinceye kadar hiç değişmedi. fakat bakıcısının kavgacı, takıntılı ruh hali vardı. anasınıfına giderken öğretmeni nisan başında rapor aldı ve stajyer öğretmenler ile yıl sonuna kadar kaldılar. bu arada rapor alan öğretmenini pek sevmiyordu.


Yıl sonu doğumlu olduğu için okula küçük başladı. iri bir çocuk olduğu için sınıf arkadaşlarıyla arasındaki yaş farkı belli olmuyordu fakat okuma yazma onun için çok zor oldu. 1.sınıftaki öğretmeni eşinden istemeden boşanmış bu arada kendi kızını sınıfında okutuyormuş. kızına ve kızının arkadaşlarına ayrıcalıklı davranıyormuş. bu olaylardan tabi bizde biraz geç haberdar olduk. çünkü kızım bu yaşlardayken bizimle pek bir şey paylaşmak istemezdi. şimdi benimle duygularını paylaşıyor bunu aşmamıza şükrediyorum. kızımı sınıfta yapmadığı bir şey için suçlamış ve üstüne gitmiş.


Bu durum öğretmeniyle zaten sıcak olmayan ilişkisini tamamen bozdu. biz sınıfı ve hatta okulu bile değiştirmeyi düşünürken öğretmeni okuldan ayrıldı ve öğrencileri okuldaki diğer sınıflara dağıttılar. bu kez gittiği sınıftaki arkadaşlarına adapte olmakta zorlandı. sınıfta kümeler oluşturuluyormuş çok iyiler, iyiler, ortalar, kötüler ve berbatlar diye. kızım hep kötülerde yer alıyormuş. bunları da ben hep arkadaşının annesinden öğrendim. sınavlarda boş kağıt veriyormuş yapabildiklerini bile okumadan bırakıyormuş. 2 sene bu sınıfta geçtikten sonra bakıcısı işten ayrılmak istedi. bizde işyerimize yakın bir okula çocuğumuzun kaydını aldık. bu kez çok sevecen kibar bir öğretmenimiz vardı. sınıfa okula çok hızlı alıştı. derslerde yine çok iyi değildi ama okula mutlu gidiyordu. bu sene aynı okulda ortaokula başladı pandemi dolayısıyla birlikte çok vakit geçirdik online derslerle arası çok kötü değil. sınavlarda artık daha başarılı hatta matematikte çok iyi. fakat derslerde asla konuşmuyor doğru yaptığı soruyu dahi onaylatmak istiyor. doğru olduğunu bilse dahi asla derslerde cevap vermiyor.


ya yanlışsa ya dalga geçerlerse ya saçmaysa cevabım ya düzgün okuyamazsam deyip susmayı tercih ediyor. derslerde normalde olmayan bir stres içinde hiç kendine güvenmiyor. şu ara ergenlik belirtilerimizde başladı arada ruh hali değişiklikleri yaşıyor ama genel olarak mutlu bir çocuk. fiziksel olarak yaşıtlarından iri fakat bir rahatsızlığı yok arada kilosuna takılıyor ama konuşarak rahatlıyor. ruh hali genel olarak sıcak kanlı mutlu espirili saygılı ve neşelidir. kardeşi yok. mutlu bir evliliğimiz var ev içinde huzurlu sakin bir ortamımız var maddi sorunumuz yok.


bu anlattığım durum kızımın akademik başarısı etkiliyor potansiyelini dışarıya aktaramıyor ya da aktarsa dahi kendi yapmamış gibi şaşırıyor. ona bu konuda nasıl yardımcı olabilirim?

Senin İçin Seçilmiş Sorular

Soruya cevap vererek, soran kişiyle tecrübeni paylaşabilirsin.

Cevap Yaz
1 Cevap

Merhaba,


Özgüven, kişinin yeteneklerini ve duygularını tanıması, kendini sevmesi ve kendisine güvenmesi olarak tanımlanabilir.


Kızınızın belli bir nedenden dolayı özgüvenin eksik olduğunu düşündüğünüzü görüyorum. Ancak bu durumda ilk olarak "kilolu olmasını kafasına takıyor." cümlesine dikkat çekmek istiyorum. Bu yaştaki çocuklar genelde çok acımasız olabiliyor sınıf içinde yaşadığı bir dalga geçme olayı dahi özgüveni oldukça kısıtlayıcı olayabiliyor. Arkadaşları içinde daha az görünebilir olmak adına bu yolu tercih ediyor olabilir. Burada kızınıza kendisini sevmesini sağlamak ile başlayabilirsiniz. "Kilonun onun değerini düşüren bir unsur olmadığını" anlatmalısınız. 


İkinci bir önemli nokta ise sizin tabiriniz ile "sorunlu bir bakıcı". Bebeklik döneminde çocuğun anne ve babasıyla arasında kurduğu ilişki, onun gelişiminde oldukça önemli bir rol oynamaktadır. Çocuğun ilk karşı karşıya geldiği sosyal çevre ailesi olduğundan çocuğun fiziksel ve duygusal ihtiyaçlarının ne kadarının ve nasıl giderildiği onun gelişiminde önemli rol almaktadır. 


Bu durumu düzeltmek için her gün "Günün nasıl geçti?" " Bugün seni üzen bir olay oldu mu?" tarzı sorular ile desteklenebilir. Evde sofra kurmak gibi ufak sorumluluklar vererek başarı duygusu tattırılmalıdır.  Çocuğunuza karşı gerçekçi olmayan beklentiler içine girmemelisiniz, eğer ödev yapıyor ise devamlı olarak " Yardıma ihtiyacın olursa ben burdayım." şeklinde destekleyici cümleler kurmalısınız. Aynı zamanda onları sevmenizi " başarılarına" bağlı olmadığını anlatmalısınız. 


Tüm bunları uygulamak zamanla çocuğunuzun özgüvenini yerini getirecektir..


Sevgilerle..

1 Yorum
iba35

iba35

Çok teşekkür ederim 25 Ocak 2021 00:02

Cevap yazmak için giriş yapınız.