Soru sor

İkili ilişkiler üzerine soru sor, Psikologlardan cevap al!

Smokinli.com'da romantik ilişkiler üzerine soru sorabilir, sorulmuş sorulara tecrübelerinizden yola çıkarak cevap verebilirsiniz.

Soru Sor!

Diş hekimliği okuyorum ve okulum açıldı. Bi anda stres yüklendi ödevler koşuşturmaca akşama kadar pratik dersler. Normal de bölümümle alakalı bir şeyler öğrenirken çok heyecanlanır ve heveslenirdim. Başka şehirde okuyorum. Geldiğim andan beri ne sevgilime ne de derslere karşı ilgim eskisi gibi değil. 4 gün oldu geleli yurdun yastığı çok sert olduğu için 4 gündür  uyuyamıyorum de çok uykusuzum. Bitkinin mutsuzum. Her şeye ilgisizim hiçbir şey yapmak gelmiyor elimden. Sevgilim bile bana karşı sogudun mu diyr soruyor onu üzdügüm için de üzülüyorum ne yapabilirim neden böyle her şey bu halimden çok rahatsızım

Senin İçin Seçilmiş Sorular

Soruya cevap vererek, soran kişiyle tecrübeni paylaşabilirsin.

Cevap Yaz
4 Cevap

Merhaba. Pandemi yüzünden hayatımızdaki birçok şey bir anda değişti. Sosyal hayatımız çok sınırlandı, eğitim hayatımız karmaşıklaştı ve bunların hepsine uyum sağlamaya çalıştık Bunların hepsinin strese sebep olması çok normal çünkü normalde rahatlıkla yapabildiğimiz her şey potansiyel bir riske dönüştü. Stresin uykusuzluğa sebep olması çok normal ve bunun yanında bir de rahat uyuyabileceğiniz şartlar eksik kalmış. Uykunuzun düzensiz olması, yeterli uykuyu alamamak da kendinizi iyi hissetmemenize sebep olur. Bence kendinize biraz zaman vermelisiniz. Uzun zamandır normal olmayan bir süreçten başka bir sürece geçmişsiniz. (Başka şehir, okul, dersler, ilişkiniz... gibi). Yürüyüş yapmak, kendinize vakit ayırmak, istemesiniz dahi hoşunuza giden şeyleri yapmak ve uyku probleminizi halletmek (yastıktan başlamak iyi bir fikir olabilir) zamanla kendinizi iyi hissetmenizi sağlayabilir. Bu yaşadıklarınızı partnerinize anlatmanız iyi olacaktır. Hem partneriniz bu süreci üstüne alınmaz ve karşılıklı olarak üzülmezsiniz hem de partnerinizin size destek olması size de iyi gelir diye düşünüyorum. Bu ruh halinizin bir süre daha devam ederse bir psikologla görüşmeniz iyi olabilir diye düşünmekteyim. (çünkü bu isteksizlik, mutsuzluk, bitkin, bıkkın hissetme depresyon belirtileri olabilir. Ama bir teşhis için belli bir sürenin geçmesi ve işlevselliğin etkilenmiş olması gerekir. Bu yüzden teşhis koymamalısınız kendinize. :) ) İyi geceler dilerim. :)

Anlattıklarınızdan bir adaptasyon süreci içinde olduğunuzu anlamak mümkün. Yani, global olarak etkilendiğimiz bir pandemi ve tüm düzenin değişmesi söz konusu oldu. Bizce hala 'normal' olmamasına rağmen, hayatta kalabilmek ve hayatı sürdürebilmek adına 'yeni normale' uyum sağlamak durumunda kaldık. Zihin zaten bu durum ile mücadele ederken, buna bir de sizin hayattaki bireysel stres faktörlerinizin oluşu sonucu bir miktar yıpranmış olmanız oldukça doğal. Yeniden okul süreci ve okuldaki sosyal hayata geçtiniz fakat bu normal bir geçiş olmadığından, buna uyum sağlamakta zorlanıyorsunuz. Bu noktada, kendinize baskı yapmanızı istemem. Öncelikle yaşadığınız sürecin doğal olduğunu kabullenin. Sonrasında, bunun bir 'süreç' olduğunu, yani başı ve sonu olduğunu bilin. Şu an için kendinizle ve bu durumla mücadele etmeye çalışmayın. Yanan ateşi yellerken daha da alevlendirmek gibi olur. Doğallığın kabulünden sonra, yavaş yavaş, acele etmeden günlük rutinlerinizi oluşturmaya başlayın. Yani, 'normalde' bu süreçte bir gün içerisinde neler yapardınız, bunu hatırlayın ve şu anki güncel şartlarınıza uyarlayın. Görevleri kendinize küçük küçük verin ki, parçadan bütüne gitmek daha kolay olsun. Bu süreçte ekstra beslenme ve uyku düzeninize önem vermenizi isterim. Düzgün beslenme ve hareket uykuyu da düzenleyeceğinden, listenize bunları da eklemelisiniz. Anormal şartlara verdiğimiz normal tepkiler bunlar, sebat edin, geçecektir. Sevgiler

Merhaba, öncelikle ben de hayatımızı derinden etkileyen pandemi sürecinin getirdiği değişikliğe uyum sağlamaya çalışırken üzerimize binen strese dikkat çekmek isterim. Uzun süredir okullar kapalıydı. Eğitim sisteminde alışık olmadığımız yeni bir düzene geçildi. Çok kısa bir süre içerisinde birden fazla duruma adapte olmaya çalıştık. Şimdi uzun bir aradan sonra eğitim hayatına geri dönmek, bunun yüküne alışmaya çalışmak, aileden uzaklaşıp tekrar eski düzeni oturtmak zaman alabilir. Kendinize tekrar uyum sağlamak için zaman verin. Kaliteli uyku alamamak da belirttiğiniz ruh halini tetikleyen bir durumdur. O nedenle eğer imkanınız varsa rahat edeceğiniz bir yastıkla yastığınızı değiştirmenizi öneririm. Sevgiliniz ile de şu an içinde bulunduğunuz duygusal durumunuzu paylaşabilirsiniz. Hem böylelikle onun sizi yanlış anlamasının önüne geçerek desteğini de alabilirsiniz. Zaman içerisinde bahsettiğiniz isteksizlik, keyifsizlik hali devam ederse bir uzmandan yardım almak için çekinmeyin. Okulunuzun bünyesindeki psikolojik danışma merkezinden yararlanabilirsiniz.

Kendine bira zaman tanı, insanların bazen böyle durumları olabiliyor. Dinlen fazla koşuşturmaya girme, sevgilinede bu durumu izah et eminim seni anlayışla karşılayacaktır.

Cevap yazmak için giriş yapınız.