Soru sor

İkili ilişkiler üzerine soru sor, Psikologlardan cevap al!

Smokinli.com'da romantik ilişkiler üzerine soru sorabilir, sorulmuş sorulara tecrübelerinizden yola çıkarak cevap verebilirsiniz.

Soru Sor!

arkadaşım kankam var. İş çıkışı bazen yemeğe çağırırdı.Kendisinden 4 yaş küçük erkek kardeşi vardı. Oturmuş üni sınavlarına çalışıyordu gittim yanına kolay gelsin felan dedim. Sohbet ettik anlatıyor iş yerinde bana çok sessiz derler bir tane müşteriye gıcık oldum kahvesine tükürdüm felan dedi saçma sapan konuşuyordu ölece tanıştık. Bir kaç kere yemeğe gittiğimde ne hoşgeldin diyor yüzüme bile bakmıyordu.Benim erkek kardeşim bile kankam geldiğinde böle saygısızlık yapmazdı. Yanımda kankama bağıyor kızıyordu konuşma gülme felan diye ruh hastası gibiydi. Artık ben geldiğimde istenmiyormuyum diye? düşündüm. Kankam çağırınca evine gitmiyorum. Kardeşinin tavırları  rahatsız ediyordu beni. 1 sene geçti aradan. Kankam sözlenecekti evine gittiğimde kapıda onu görünce giresim gelmedi. Hemen hoşgeldin abla ne duruyorsun çıkarsana ayakkabılarını felan dedi yüksek sesle güler yüzle karşıladı yüzüne bile bakmadım.Yanında arkadaşı daha vardı hoşlanmış gibi bakıyordu oda. Uyuz oldum açıkçası. Kankamın kardeşi de bir köşede  dururken bana baktığını izlediğini fark ettim. Şaşırdım açıkçası nasıl bu kadar değişebilir insan sizce neden böle davranmış olabilir ? 

Senin İçin Seçilmiş Sorular

Soruya cevap vererek, soran kişiyle tecrübeni paylaşabilirsin.

Cevap Yaz
2 Cevap

Yaşadığınız durumda arkadaşınızın kendisinden 4 yaş küçük kardeşiyle arkadaşınızın evinde tanıştığınızdan, sohbet etmeye başladığınızdan ancak karşı tarafın konuşmalarını “saçma” olarak değerlendirdiğinizden bahsetmişsiniz. 


İlerleyen süreçte karşı tarafın arkadaşınızın evine gittiğinizde size hoş geldin dememesi, yüzünüze bile bakmıyor olması kendinizi kötü hissetmenize yol açmış olabilir. 


Öte yandan bu süreçte arkadaşınızın kardeşinin arkadaşınıza bağırması karşı tarafa dair fikirlerinizi olumsuz etkilemiş olabilir. Bu durumun ardından arkadaşınız sizi çağırdığında kardeşinin tavırları yüzünden evine gitmediğinizi belirtmişsiniz. 


Yaklaşık bir sene sonra arkadaşınızın kardeşinin size güler yüzlü davranmasına rağmen karşı tarafın ve arkadaşının bakışlarından rahatsız olduğunuzu belirtmişsiniz. Bu noktada karşı tarafın size bakışlarının nedenine dair tahminde bulunmanız sizi gerçek nedene ulaştırmayacağı gibi karşı taraf hakkında olumsuz değerlendirmeler yapmanıza neden olabilir. 


Karşı tarafın sizi şaşırtan davranış değişikliği noktasında ise karşı tarafın geçmişte size karşı olan davranışlarının nedeninin sizinle ilgili olmayabileceğini, kendi hayatındaki gelişmeleri bağlamında bu şekilde davranmış olabileceğini ve zaman içerisinde davranışlarını değiştirmiş olabileceğini söyleyebiliriz. 


Bu noktada karşı tarafın davranışları olumlu ya da olumsuz yönde değişse de karşı tarafla iletişiminizi sınırlı tutma kararınızın devam etmesi halinde bu durumun sizin için bir problem teşkil etmeyeceği kanaatindeyim. 

Yazdıklarınızı okuduğumda, aslında arkadaşlık ilişkinize ve bununla beraber, ne denli duygusal olduğunuzu görebiliyorum.

Bu noktada sorunuzun cevabı olarak aslında, ''Kendisinden 4 yaş küçük erkek kardeşi vardı. Oturmuş üni sınavlarına çalışıyordu'' cümlelerinizden faydalanabiliriz.


Öyle ki, hali hazırda bahsedilen yaş, ergenlik dönemi içerisinde olduğundan ve de, ergenlikteki zor süreci tetikleyecek faktörlerden biri olan, sınava hazırlıkla beraber, birçok içsel ve dışsal etkenle aslında, karşı tarafın başlarda, bahsettiğiniz gibi davranış örüntüleri gösterdiğini tahmin edebiliriz.


Bunun yanında, araya zaman girmesinden kaynaklı, her şey değişime tabii olduğundan, bu değişimden, karşı taraf da nasibini almış olabilir.


Devamında sizi izlemesi ise, sizin bir şey yapıp yapmamanızdan bağımsız olarak, karşı tarafın düşünsel, duygusal ve içinde bulunduğu şartlardan etkilenerek, size karşı bir tavır geliştirdiğini görebiliriz.


Bu noktada aslında, arkadaşınızla bir araya geldiğinizde, kardeşini göreceğiniz zaman kısıtlı olduğundan, bundan sonraki süreçte, ilişkinizden çalmayın isterim.

Bu noktada da arkadaşınıza, biraz yalnız geçirmek istediğinizi, pek tabii ifade edebilirsiniz.

Ve de bundan sonrası adına, arkadaşlık ilişkinizi sağlıklı bir şekilde yürüterek, bu sürece takılmadan en anlamlı yolu kendinize edinmenizle, aslında enerjinizi, oradan alıp, ana aktardığınızda, rahatladığınızı göreceksiniz.


Sevgilerimle..

Cevap yazmak için giriş yapınız.