Soru sor

İkili ilişkiler üzerine soru sor, Psikologlardan cevap al!

Smokinli.com'da romantik ilişkiler üzerine soru sorabilir, sorulmuş sorulara tecrübelerinizden yola çıkarak cevap verebilirsiniz.

Soru Sor!

Üniversite sınavına girdim. Alanımda başarılıydım ama matematik yapamadığım için sıralamam geriledi. İstediğim hedefi tutturamadım. Ailem de 'Matematik takviyesi yaparsak senin yapabileceğini gördük.' şeklinde konuştular. Mezuna kaldım bu yıl tekrar sınava gireceğim. Bir yandan matematik dersi alacağım ama bu konuda gerçekten çok zorlanıyorum ders almama rağmen başarabilir miyim emin değilim. Alan derslerimi unuttum neredeyse. İlk defa okula gitmediğim bir yıl olduğu için kendimi boşlukta hissediyorum. Ailemin benden beklentileri var ama benim bu beklentileri karşılayacak gücüm, dermanım yok. Hiçbir şey yapasım gelmiyor. Sonucun bir önceki yıldan daha kötü olacağını düşünüyorum. Onlar bana emek verirken bunu boşa çıkararak onları üzmek de istemiyorum. Başarmak istiyorum ama içimde bir gram istek, azim, hırs, çaba yok, gelmiyor yani. Bu şekilde ne yapabilirim bilmiyorum. Motivasyon videoları hiçbir işe yaramıyor, bir yerden başlayayım deyip kendimi gaza getiriyorum o da bir işe yaramıyor. Çok isterim elimde güzel bir iş olsun, meslek hayatına atılıp para kazanayım. Her sabah pişmanlıkla, içimde çok kötü bi hisle uyanıyorum. Ancak günün geri kalanında çok rahatım, hiç kafaya takmıyorum. Sınav stresim hiç yok. Çoğu şeyi kafama takmam, otururken düşünmem. Bazı zamanlar durup durduk yere içim sıkılır, sebebini bilmem. Bi süre hiçbir şey yapasım gelmez, kimseyle konuşasım gelmez. Uzun zamandır kimseyle paylaşmamıştım, uzun uzun anlattım... Bu konuda tavsiyelerinizi merak ediyorum. Şimdiden teşekkürler. 

Senin İçin Seçilmiş Sorular

Soruya cevap vererek, soran kişiyle tecrübeni paylaşabilirsin.

Cevap Yaz
3 Cevap

Merhaba, 


Öncelikle umarım emeklerinizin karşılığını aldığınız bir sene geçirmeniz mümkün olabilir. 


Ancak yazdıklarınızdan daha önceki kötü deneyimlerinizi baz alarak artık ders çalışmak istemediğinizi görmekteyim. 


Sınav senesi kaygısı özellikle süreç uzadıkça oldukça normal bir durumdur. Ancak burada süreci nasıl yönettiğiniz ile alakalı da sonuçlara dikkat etmek gerekir. 


Çünkü yapılması gereken işlerin ertelenmesi ve dikkat edilmemesi uzayan zaman zarfında kaygıya sebep olarak çalışma durumunu da etkiler. 


Bu nedenle bir uzmandan destek almak süreci yönetmek adına mantıklı bir adım olabilir. 


Sevgilerle.. 

Yazdıklarınızı okuduğumda esasında, ''Hiçbir şey yapasım gelmiyor. Sonucun bir önceki yıldan daha kötü olacağını düşünüyorum.'' cümleniz dikkatimi çekti.

Çünkü aslında, var olan tüm sıkıntıların temelinin, aklınızdan geçen düşünceler olduğunu anlıyoruz.

Öyle ki, bu düşünceler ''başaramayacağım'' şeklinde geliyor, size bir kaygıyla beraber isteksizlik  hissi uyandırıyor ve davranışlarınıza da, eylemsizlik olarak yansıyor.


Bu yüzden aslında, bu düşüncelerle sağlıklı bir şekilde çalışabildiğinizde, esasında hayatın siyah renginin yanında, pembesinin de mavisinin de, yani birçok rengin de olduğunu, bunun yalnızca, başının olduğu gibi, sonunun da olacağı bir süreç olduğunu, görebileceksiniz.


Bu anlamda, kendi çabanızla, motivasyonla ilgili çalışmalar yaptığınızı fakat hala, yetersiz olduğunu gördüğümden, sürece, kısa zamanlı dahi olsa, Bilişsel Davranışçı Terapi eğitimi olan bir psikolog ile, düşünce ve davranışlarınızı çalışmanız sonucu, sağlıklı baş etme mekanizmaları geliştirebilir ve, kendi kendinizin bu süreç adına terapisti olabilirsiniz.


Bu sürece bir de, ''İyi Hissetmek - Burns'' kitabını eklerseniz, düşüncelerin doğası ve bununla ilgili sağlıklı pratiklere de, rastlayacaksınız.


Bu, hayatınıza uzaktan baktığınızda, gerçekten de pek kısa bir dönem.

Birçok gerçek içsel ve dışsal sebepleriniz olabileceği gibi, yalnızca o sebeplerin 1 sene sizin için en sağlıklı uzaklıkta kalması ve, uzun vadede ne için kıpırdayacağınızı bulmanızla, hayatınızın bu evresini şekillendirirseniz, bundan sonraki kısmında, her bu durumla karşılaştığınızda, elinizde başa çıkabilecek, yöntemleriniz olacaktır.


Sevgilerimle..

Öncelikli olarak yaşadığınız durumla ilgili üniversite sınavına yeniden hazırlanmanın son derece yıpratıcı olabileceğini ve zaman zaman gereken tempoyu yönetmekte zorlanabileceğinizi belirtmeliyim. Bir kez daha üniversite sınavına hazırlanmanın verdiği kaygı ve artan sorumluluk sizi zaman zaman hiçbir şey yapmak istememeye de yönlendiriyor olabilir. Öte yandan bu durum “Ya başarılı olamazsam?” şeklinde başlayan sorularınıza temel teşkil ediyor olabilir.


Lise hayatının bitmesiyle birlikte gün içerisinde vaktinizin çoğunlukla evde geçiyor olması durumuna uyum sağlamanız son derece zorlayıcı olabilir. İçinde bulunduğunuz durumda başarılı olup olamayacağınıza dair değerlendirmeler yaparken öncelikli olarak avantajlarınızın ve dezavantajlarınızın ne olduğu üzerine düşünmenizin faydalı olabileceği kanaatindeyim.


Geçtiğimiz yıl sınava girmiş olmanızın değerlendirme biçiminize göre avantaj ya da dezavantaja dönüşebileceğini söyleyebiliriz. Geçtiğimiz yıl sınava girmiş olmanız sınav heyecanınızın büyük ölçüde azalmasına, hissettiğiniz kaygının azalmasına ve tecrübe edinmenize katkıda bulunmuş olması ihtimaliyle avantaj olarak değerlendirilebilir. Bunun haricinde bu durumda heyecanınızın fazla azalmış olması, yorgunluk hissetmeniz ve çalışmak istememeniz, başarısız olabileceğinizi düşünmeniz gibi durumlarla birlikte bu durumu dezavantajlı olarak değerlendirebilirsiniz.


Benzer şekilde diğer avantaj ve dezavantajlar üzerine düşünmeniz faydalı olabilir. Örneğin bir süredir alan derslerine göz atmamanızla birlikte bu bilgilerin bir kısmı unutulmuş olabilir ve hatırlanmaya ihtiyaç duyuyor olabilirler. Ancak geçmişte bu bilgileri iyi bir biçimde öğrenmenizin bu bilgileri yeniden hatırlatmanız noktasında faydalı olabileceğini söyleyebiliriz. Alan derslerine dair hiçbir bilgi sahibi olmama durumuna göre çok daha iyi bir noktada olduğunuzu söyleyebiliriz.


Öte yandan başarı durumunun gerçekleşmesinin çaba ve gayret istediğinin farkında olmanızın mevcut durumunuzu gerçekçi bir biçimde belirlemenize katkı sağlayabileceğini söyleyebiliriz. İçinde bulunduğunuz durumda size her sabah rahatsızlık hissettiren durumun çözümü noktasında öncelikli olarak sizin açınızdan gerçekleştirilmesi imkansız olmayan ya da gerçekleştirilmesi çok kolay olmayacak bir hedef belirlemenizin ve bu hedef için alternatif hedefler belirlemenizin faydalı olabileceği kanaatindeyim.


Daha sonra bu hedefler doğrultusunda neler yapılması gerektiğine dair düşünmenizin ve yapılması gerekenlerin sizin hayatınıza ne ölçüde uygun olduğu üzerine düşünmenizin faydalı olabileceği kanaatindeyim. İçinde bulunduğunuz durumda bu hedeflere dair çaba göstermeden önce kendinize biraz zaman ayırmanız gerektiği kanaatindeyim. Bu sürenin ardından çalışma durumunun sürekliliğini sağlamak adına gün içerisinde kısa zamanlarda dahi olsa zamanınızın belirli bir kısmını ders çalışmaya ayırmanızın faydalı olabileceği kanaatindeyim.


Olası bir başarısızlık durumunun herkeste olduğu gibi sizde de olumsuz duygular yaratabileceği son derece tahmin edilebilir. Ancak bu durumun oluşmasını engellemek adına kontrol sahibi olduğunuzu kendinize hatırlatmanız ve harcayacağınız çabanın neleri değiştirebileceği üzerine düşünmeniz faydalı olabilir.


Cevap yazmak için giriş yapınız.