Soru sor

İkili ilişkiler üzerine soru sor, Psikologlardan cevap al!

Smokinli.com'da romantik ilişkiler üzerine soru sorabilir, sorulmuş sorulara tecrübelerinizden yola çıkarak cevap verebilirsiniz.

Soru Sor!

Merhaba ben bir alışveriş yapma bağımlısıyım. Karantina sürecinden beri değil hatta maddi özgürlüğümü sağladığımdan beri asla para biriktiremedim bütün kazandığım parayı sadece alışverişe harcadım ve suçluluk duygusu hissediyorum. Alışveriş yaparken bazen tüm günümü ona harcıyorum işlerimi bir kenara bırakarak 4-5 saat bakıyorum ne alacağıma. Bu nasıl geçer? Tedavi dışında kendimi nasıl durdurabilirim? Başkalarından çok üstün güçlü hissediyorum ve aldığım kıyafetlerden hemen sıkılıyorum. Aldıkça alıp mutlu oluyorum ama bu durum beni iyice maddi anlamda tüketti harcadığım paralar için çok pişmanım. Pişmanlığım ve bu bağımlılık nasıl atlatılır? Kargo paketlerini açarken çok büyük zevk alıyorum hep yenisini açmak istiyorum böylece batıyorum gittikçe

Senin İçin Seçilmiş Sorular

Soruya cevap vererek, soran kişiyle tecrübeni paylaşabilirsin.

Cevap Yaz
2 Cevap

Öncelikle bahsettiğiniz süreçte, verdiğiniz davranışsal ve düşünsel tepkiler, bağımlılıktan şüphelenmeye ittiğinden, bu sürecin kökten değişimini sağlamak için, ilk adımınızın bir psikiyatrist hekimden rutin anlamda ruhsal muayene olmasını isterim.


Öyle ki, '' Başkalarından çok üstün güçlü hissediyorum ve aldığım kıyafetlerden hemen sıkılıyorum'' diye söz ettiğiniz nokta, sizin ihtiyaçtan ya da, gün içerisindeki kaynaklarınızın azlığından değil, muhakkak sebebi çok daha derinlerde atılmış, ''yeterli olma ve güçlü olma '' ile ilgili, inançlarınıza dayanmaktadır.


Bu zamana kadar bu gibi bir süreç içerisine girmemeniz ise, gerçek anlamda bir tetikleyicinin bulunmamasından kaynaklı olabilir.


Bir ''inançtan'', ''düşünceden'' söz ettiğimiz için, sıkıntınızın genel özeti, aklınızdan geçen, '' hepsine sahip olmalıyım'' düşüncesi, bununla beraber gelen kaygı duygusu ve, bu kaygıdan kaçmak adına davranışlarınızı, bu alışverişi yapma noktasına çevirmenizdir; bu davranışlar sebebi ile de, sıkıntı pekişmektedir.


Bu yüzden, Bilişsel Davranışçı Terapi eğitimi olan bir psikolog ile, duygu, düşünce ve davranışlarınızı çalışmanızdan, oldukça fayda göreceğinize ve kalıcı baş etme stratejileri geliştirebileceğinize inanmaktayım.


Genel anlamda kendi kendine terapi için ise, döngünün kırılmasının, gelen bu isteği duyup, ona kulak asmamaktan, yani, düşünceyi eyleme dökmemekten, o alışverişi yapmamaktan ve de, burada ortaya çıkan sıkıntı duygusuna sabretmekten geçtiğini belirtmek isterim.


Bunu tekrarladıkça, davranışlarınızın azaldığını göreceksiniz.

Tam bu noktada ise, o anı anlamlı meşguliyetler içerisine girerek, anlamlı kılabilirsiniz.


Sevgilerimle..

Merhaba,


Öncelikle günümüzde artan teknoloji ve sosyal medyanın etkisi ile bu durum giderek artış göstermektedir. 


Genellikle bu durum ihtiyaca ya da alım gücüne bakmadan alma olarak tanımlanmaktadır. Bahsettiğiniz durumda bu tarz davranış örüntüleri gösterseniz dahi böyle bir şey için bir uzmandan net bir tanım almanız gerekmektedir. Diğer bağımlılıklarda da olduğu gibi bu durumda yoksunluk ile ortaya çıkarak onu gidermek için alışveriş yapma ihtiyacı orya çıkmaktadır. 


Nedeni kişiden kişiye değişen bu durum değersizlik, güvensizlik , yeterince mutlu olamama ve heyacan arama gibi durumlar en popüler sebepleridir. 


Bu durumda bağımlılık seviyesinde olup olmadığını anlamanız için öncelikle bir uzmana başvurmanız gerekmektedir. Daha sonrasında bu yoksunluğunuzu giderecek daha faydalı aktiviteler ekleyebilirsiniz. Örneğin; yardım kuruluşlarına bağışta bulunmak, kedi-köpeklere mama vermek vb. 


En önemlisi ise en kısa sürede kredi kartlarınızdan uzaklaşmak için bir yöntem geliştirmelisiniz..Limit kısıtlama, kesmek vb. yöntemler işe yarabilir. 


Sevgilerle..

Cevap yazmak için giriş yapınız.