Soru sor

İkili ilişkiler üzerine soru sor, Psikologlardan cevap al!

Smokinli.com'da romantik ilişkiler üzerine soru sorabilir, sorulmuş sorulara tecrübelerinizden yola çıkarak cevap verebilirsiniz.

Soru Sor!

Bağlanma sorunlarım var. Birinden çok zor vazgeçebiliyorum. Hatta vazgeçemiyorum. Şuan konuştuğum biri var ve ona da çok bağlıyım. Sadece benimle konuşsun arkadaşı bile olmasın istiyorum. Onu çok seviyorum. Bu durumdan nasıl kurtulabilirim? 

Senin İçin Seçilmiş Sorular

Soruya cevap vererek, soran kişiyle tecrübeni paylaşabilirsin.

Cevap Yaz
3 Cevap

Merhabalar. Erken çocuklu döneminde ebeveynlerimiz ile kurmuş olduğumuz ilk bağlanma deneyimi, gelecekte diğer insanlara ve genel olarak olaylara duygu ve davranış biçimlerimizi şekillendirerek bir temel oluşturur. 


Ancak tabi ki çocukluk döneminde ebeveynleriniz ile ilişkinizden edindiğiniz bağlanma stili, yetişkin hayatınızda da sevdiklerinizle ilişki kurma yollarınızı, hayatınız boyunca etkilemek zorunda değil. 


Eğer bağlanma stilinizi tanımaya başlarsanız, bu konuda farkındalıklarınızı arttırarak, başkaları ile yakınlaşırken kullandığınız yolları keşfedebilir ve “güvenli bağlanma” stili oluşturmak için çalışabilirsiniz.


Bu süreçte psikoterapi, bağlanma kalıplarınızı anlamak ve değiştirmek için size yardımcı olabilir. 

Öncelikle bağlanmanın anlamı ve nasıl geliştiğiyle ilgili detaylı bilgi almak adına, https://www.smokinli.com/blog/iliskilerde-baglanma-stilleri-nelerdir/ linkini okumanızı isterim.

Burada da bahsettiği üzere, temelini bakım veren - anne ile, ilk temastan ve bu temasın nasıl geliştiğinden alan bağlanma, kendini özellikle, artık genç yetişkinlik evresine gelindiğinde yakın - romantik ilişkilerde gösterecektir.
Çünkü bildiğimiz, öğrendiğimizi, haliyle burada da tekrarlayacağızdır...

Fakat, bu tekrarlayan örüntülerden zarar gördüğünüzü düşündüğünüz için, artık farklı bir yol aradığınızı anlıyorum.
Bunun için, aslında korktuklarınızı bırakmanın, asıl özgürleşme ve iyileşme olduğunu söylemek isterim.

Başta size her ne kadar korkutucu gelse de, aslında hayatınızı çalan bu korkular olduğundan, bu korkuların sadece yaşanmasına izin verirseniz, aslında aklınızda çakılı duran dehşet senaryosunun bu kadar da korkutucu olmadığını, senaryo devam ettikçe görme şansını elde edeceksiniz.

Korkularınıza rağmen sevmenin ve sevilmenin tadına, her bir yükünüzü bırakmak ile vardığınızda, bu zamana kadar taşıdığınız yüklerin esasında, sadece sizin yaşamınızdan çaldığına tanıklık edeceksiniz.
Bu anlamda, bu süreci kendi kendine terapi anlamında çalışmanız için ise, ''Bağlanma ve Kaybetme'' serisinden olan  '' Bağlanma - Bowlby'' kitabını edinmeniz neticesinde, bağlanmanın ve sonrasında gelen dinamiklerin mantığını anlamanız üzerine, farkındalıkla iyileşme anlamında ilk adımı atabileceğinizi söylemek isterim.

Sevgilerimle...

Merhaba, Öncelikle bu durumu yaşayan pek çok insanın olduğunu ve yalnız olmadığınız belirtmek isterim. İlişkilerde bağlanma stilleri partnerlerin karşı taraf ile ilişkisini oldukça etkileyen bir durumdur. Çünkü sağlıklı bağlanma stilleri geliştiremeyen bir partner ilişkide çeşitli olumsuz davranışlar sergileyebilir. Takıntılı davranışlar, aşırı kuşku ve kaygı, kaybetme korkusu ile yaşanan yoğun tartışmalar bunlardan birkaçıdır. Ancak bu durum yetişkin bireylerde ebeveynlerin çocukluk döneminde davranış tarzlarıyla alakalıdır. Anne ve baba ile sağlıklı bir bağlanma yaşayamayan çocuk büyüdüğünde bunu her türlü ikili ilişkilerine de yansıtabilmektedir. Bu durumda devamlı terk edilme duygusu, terk edildiğinde ise sağlıklı bir kabullenme süreci gerçekleştiremez. Bu durumda bir uzmandan destek alarak asıl sorunun ne olduğunu öğrenmek ve anne-baba ilişkisinin çocuk için yeniden gözden geçirilmesi gerekmektedir. Sevgilerle..

Cevap yazmak için giriş yapınız.