Soru sor

İkili ilişkiler üzerine soru sor, Psikologlardan cevap al!

Smokinli.com'da romantik ilişkiler üzerine soru sorabilir, sorulmuş sorulara tecrübelerinizden yola çıkarak cevap verebilirsiniz.

Soru Sor!

Merhabalar.Kendimi bildim bileli boğazımı tutamıyorum.Sürekli makarna yiyorum.Başka yemekler güzel gelmiyor.Çok kilolu değilim ama bi kaç kg fazlalığım beni çirkin gösteriyor yani kendimi beğenmiyorum.Ben boğazımı nasıl tutucam?Tatlı ve makarna yemeden duramıyorum.Ne et yiyorum ne faydalı bir şey.Eskiden sporcuydum.Aşırı sağlıklı beslenirdim sürekli spor yapardım kaslı bi fiziğim vardı.Şimdi spor yapmaya da gücüm yok hiç istemiyor ve yapamıyorum.Eskisi gibi olmak istiyorum bir türlü motive olamıyorum gücüm yok.

Senin İçin Seçilmiş Sorular

Soruya cevap vererek, soran kişiyle tecrübeni paylaşabilirsin.

Cevap Yaz
2 Cevap

Öncelikle yazdıklarınızı okuduğumda, olası bir Karbonhidrat Bağımlılığı olabileceğini, ''Tatlı ve makarna yemeden duramıyorum.Ne et yiyorum ne faydalı bir şey.'' cümlenizden çıkarırken, esasında en sağlıklı tanı için, uzman bir psikiyatri hekiminde, rutin anlamda ruhsal muayene olmak için gitmenizi isterim.


Öyle ki, bu tanıdan sonra aslında, ''Eskiden sporcuydum.Aşırı sağlıklı beslenirdim sürekli spor yapardım kaslı bi fiziğim vardı.Şimdi spor yapmaya da gücüm yok hiç istemiyor ve yapamıyorum.'' cümlelerinizde, eski ve yeni şeklinde iki başlıktan söz ettiğiniz için, ve de aslında şu anki yaşamanızın tam tersi bir yaşama sahip olduğunuzun bilgisinden dolayı, bu süreci tersine çevirecek neler olduğunu, nasıl bir düşünce, duygu ve davranış yapısı içerisinde olduğunuzun anlaşılması ve de, buna yönelik sağlıklı baş etme mekanizmaları geliştirilebilmesi adına, Bilişsel Davranışçı Terapi eğitimi olan, psikodiyet ile ilgilenen bir psikolog ile bir araya gelip, bu süreci çalışmanızı isterim.

Bu şekilde, yaşam kalitenizi arttırabilir, kendi kendinizin terapisti olabilirsiniz.


Sevgilerimle..

Merhaba, 


Bazen hayatta insanlar en sevdiği aktiviteleri bile yapmak istemez ve bu durum uzun sürebilir. Bu durum ile ortaya çıkan duygusal açlık genelde tok dahi olsak yeme ihtiyacı doğurabilir. 

Burada mutlu olduğunuz yiyecekleri tercih etmek , tatlının sağladığı mutluluk hormonu ile kısa süreli bir haz yaşamanıza neden olabilmektedir. 


Ancak burada moral bozukluğu ve depresyon arasındaki farkı algılamak oldukça zordur. Bu durumda ikisi arasında sıkışıp kalmanıza neden olabilmektedir. Ancak uzun zamanda böyle hissetmek depresyona doğru ilerlemenize sebep olabilmektedir. 


Beynin ödül merkezini etkileyen bu durum haz alma hissiyatınızı da giderek ortadan kaldırabilir. Yemek yemek ile anlık sağlanan bu haz sizi yemek yemeğe yönlendirirken spor yapma motivasyonunuzu da köreltmektedir. Sizin de söylediğiniz gibi önceden çok sevdiğiniz spor yapma durumu artık eskisi kadar keyif vermezken çok sevdiğiniz bir alışkanlığı bırakmak ise sizi umutsuzluğa sürükleyebilir. 


Öncelikli olarak bir uzmana başvurmak gerekli tanı ve tedavi için önemli bir adım olacaktır. Daha sonrasında duygusal açlığa sebep olan nedenler ortadan kalktığında bir diyetisyen ile sürece devam ettirmelidir.  Uzun vadede daha fazla problem yaşamamak adına en etkili yöntem bu olacaktır. 


Sevgilerle..

Cevap yazmak için giriş yapınız.