Soru sor

İkili ilişkiler üzerine soru sor, Psikologlardan cevap al!

Smokinli.com'da romantik ilişkiler üzerine soru sorabilir, sorulmuş sorulara tecrübelerinizden yola çıkarak cevap verebilirsiniz.

Soru Sor!

Arkadaşım falan yok o yüzden dışarı çıkasım gelmiyor annem de beni dışarı çıkarmak istiyor ama ben dışarıda kendimi çok yalnız hissediyorum başkalarının yanında birileri var vs ben neden böyleyim diyorum tek başıma bi cafeye gidip kahve bile içemeyecek özgüvenim yok o kadar kötü hissediyorum ki kendimi gün geçtikçe yasama isteğim azaliyor diyorum neden yasitlarim gibi bu kadar basit şeyleri yapamiyorum neden? Diyorum ama cevap yok hayata küstüm artık tanimadigim bi yere de gidemiyorum oyle ozguvensizim ki beni dünyaya getiren anneme babama çok ofkeliyim (ayrıca annem babamda aşırı özgüvensiz araştırmalara gore yüzde 40 aileden geçiyormuş çok şansız bi kaderim var)

Senin İçin Seçilmiş Sorular

Soruya cevap vererek, soran kişiyle tecrübeni paylaşabilirsin.

Cevap Yaz
2 Cevap

Öncelikle yazdıklarınıza son cümleniz olan, ''(ayrıca annem babamda aşırı özgüvensiz araştırmalara gore yüzde 40 aileden geçiyormuş çok şansız bi kaderim var)'' cümlenizden başlamak isterim.

Genetik birçok özelliğimizin aktarımını sağladığı gibi, psikopatolojilerin de aktarımında en etkili kavramdır.


Bu noktada aslında, var olan sıkıntınızın nedenlerini, bir pasta düşünsek, elbette ki pastanın tamamı ailenizin genetiğine ait olmayacaktır.

Bunda adına mizaç dediğimiz kişilik özellikleriniz, içinde yetiştiğiniz çevre, bu zamana kadar edindiğiniz tecrübeler gibi nice faktörler de etkili olduğundan, pasta, oldukça fazla dilime ayrılacaktır.


İşte tam bu noktada bu pastaya baktığınızda, 'değiştirebilecekleriniz' ve de 'değiştiremeyeceğiniz' başlıklar olduğunu göreceksiniz.

Ailemiz ve onların özellikleri, elbette ki değiştiremediğimiz başlığın içine girecektir, onlar değişmek istemediği sürece...


Fakat, kısıtlı olan yaşamımızı, çevreye kızarak geçirmek yerine, her ne sıkıntı yaşıyorsak, bunu çözme noktasında adım atmak da, bir seçenektir.


Bu noktada kendi kendine çalışma anlamında, hayatınızın başlıklarını; aile, sosyallik, okul, iş, spor, hobi, şeklinde bir kağıda yazabilirsiniz.

Bunların her birinin altına, hedeflerinizi tek tek yazmanızı ve de bunları basitten zora sıralamanızı isterim.

En basit olandan başlayın.

Burada 'sihir', 'istemeseniz' de, adım atmaktan geçmektedir.

Örneğin; spor- her gün 20 dakika yürüyeceğim , sosyallik - bugün x arkadaşıma sohbet etmek için mesaj atacağım - 3 gün sonra telefonla sohbet için arayacağım - 1 hafta sonra dışarıda yürüyüş yapmaya/ kahve içmeye çağıracağım, gibi.

Bu anlamda ayrıca, https://www.smokinli.com/blog/gunumuzu-anlamli-kilmanin-tam-zamani/ yazısına göz atmanızı isterim.


Bu şekilde kendi kaynaklarınızı besleyerek, özgüvensizlik dediğimiz kavramı, ''özünüzü doldurarak'' geliştirebilirsiniz.



Bunu gerçekleşmede bir sıkıntı yaşar iseniz de, var olan şikayetlerinizi somutlaştırmak adına, rutin kontrol anlamında, önceliğinizin uzman bir psikiyatrist hekimden ruhsal muayene olmasını isterim.


Buradan sonra, Bilişsel Davranışçı Terapi eğitimi olan bir psikolog ile bir araya gelip, düşünce, duygu ve davranışlarınızı çalışarak, sağlıklı ve kalıcı baş etme mekanizmaları geliştirebilir, yaşam kalitenizi arttırabilirsiniz.

Çünkü, bizler gerçekten de, kendimizi değiştirme gücüne sahibiz, yeter ki istemesek dahi, o adımı atalım...


Sevgilerimle..

Merhaba,


Yalnızlık, bireyler için sıkıntı yaratabilen bir durumdur. Kişinin çoğu zaman ruh halini olumsuz etkileyen bir histir.


Yaşadığımız ve görüştüğümüz insanlar tarafından dışlanmak kişiye de bu hissiyatı oluşturur. Kişinin başkaları tarafından haksızlığa uğraması ve anlaşılamadığını düşünmesi de bunu yaratabilir.


Kişilerde yalnızlık ile büyük bir boşluk oluşur ve ne yapacağını bilmiyor gibi davranabilir. Sanki hoşlandığı tüm aktiviteler için birine ihtiyaç vardır. Ancak bu inanış doğru değildir.

Ne istediğinizi anlayarak daha kesin ikili ilişkiler sağlamak ve bu yolda ilerlemek mantıklı bir adım olacaktır. Ayrıca yalnızlık için kendinizi suçlamak da işlevsel bir adım değildir.

İnternette geçirilen sürenin azaltılması , bireysel özelliklerimize daha uygun kişiler ile arkadaşlık edilmesi bu hissiyatı azaltarak daha sağlam ilişkiler kurulmasında yardımcı olacaktır.


Sosyallik faaliyetleri için " arkadaşlarımla görüşmek istiyorum " bugün bir arkadaşımı görüntülü arayarak sohbet edeceğim" gibi adımlar atılabilir. 


Özgüven eksikliği çoğu soruna kıyasla daha kolay bir şekilde giderilen bir durumdur. Her ne kadar korkutucu gelse bile en basit çözümü de o yapmak istemediğimiz sorumlulukların altına girmek olabilir. Bu yalnızca sizin isteğinizle gerçekleşebildiği gibi değişiklilik için kararlılık gerektirir.


Bu sürece basit ve başarılı olabileceğinizi düşündüğünüz işlerle başlamak önemlidir. Kişi işlerini yapabildiğini gördükçe öz benliğine olan saygısı da artar.Bunun için yapılacak en güzel şey, kendine hedefler belirleyip onları yerine getirmeye çalışmaktır. Kendi koyduğunuz sorumlulukları kademe kademe başaran olayı sonuçlandırmanın ve başarı duygusuna ulaşma hissi ile mutlu olur. Bu süreç zamanla artan hedefler ile yavaş yavaş kendinden daha emin daha güçlü bir şekilde kendini ifade edebilen bireylere dönüşmesini sağlar. 


Burada önemli olan sizin değişmeye yönelik iradenizi ortaya koyarak kendi yeteneklerinizin ve gücünüzün farkında varmaktır. Bu durumun ilerlemesine izin vermeden önlemler almalısınız. Bu durumdan sonra sosyal ortamlara girmek ve yeni insanlarla tanışmak da faydalı olacaktır. 


Unutmayın bu hemen gerçekleşebilecek bir süreç değildir. kendinize zaman tanımalı ve vazgeçmemelisiniz. Bu süreçte yalnızca yapıcı olan eleştirileri kabul edin ve size olumsuz hissettiren her türlü düşünceden uzaklaşın. 


Aynı zamanda süreçte bir psikolojik destek almak sorunun büyümemesi adına oldukça önemlidir.


 Sevgilerle.. 

Cevap yazmak için giriş yapınız.