Soru sor

İkili ilişkiler üzerine soru sor, Psikologlardan cevap al!

Smokinli.com'da romantik ilişkiler üzerine soru sorabilir, sorulmuş sorulara tecrübelerinizden yola çıkarak cevap verebilirsiniz.

Soru Sor!

Merhabalar, 

30 yaşında bekar bir kadınım. Erkek arkadaşımla geçen yaz çevremizdeki kişiler aracılığıyla evlenmek için tanıştırıldık. Birbirimizle aynı dili konuşuyoruz ve çok güzel vakit geçiriyoruz ancak bazı huyları çok sinirlendiriyor. Sıkıya geldiğinde ortadan kayboluyor, ne mesaj atıyor ne arıyor. Bu durumu 3. Kez yaşadım 4 gün önce. Beni bu kadar sinirlendiren aslında bu değil, ne kadar karışma sen dediysem de sanki aptalmışım gibi davranıldığım bir anneye sahibim ne yazık ki. Bizi tanıştıran kişiyi arayıp kızım çok hasta oldu neden küstü bu çocuklar vs şeklinde konuşup beni küçük düşürmesini hazmedemiyorum. (Hasta değildim canım sıkkındı normal olarak ve bir de sen mi aradın diyince yalan söylediğini gördüm.) Dolayısıyla annemin araması sayesinde erkek arkadaşım bana mesaj attı ben de konuşup ayrılmak için yanına gittim. (Annemin aramasından haberim yoktu giderken) Davranışları sanki hiçbir şey olmamış 3 gün ortadan yok olan o değilmiş böyle birşey yaşanmamış gibiydi. Şimdi ona sorsak ben ondan ayrılırsam mahvolur diye düşünüyordur. Halbuki ben mahvolsam dahi bunu bilsin istemem. Anneme çok kızdım, durumu kendi açımdan anlatmaya çalıştım ama hala yaptığını savunuyor ve bir özür bile dilemedi benden. O kadar kızdım ki bağırdım çağırdım sanki haklıymış gibi surat asıyor bana şimdi. İçimdeki öfke hala dinmedi. Ben bu öfkeyle ne yapacağım ? Lütfen bana yardımcı olun boğuluyor gibi hissediyorum artık.

Senin İçin Seçilmiş Sorular

Soruya cevap vererek, soran kişiyle tecrübeni paylaşabilirsin.

Cevap Yaz
2 Cevap

Yaşadığınız durumla ilgili olarak karşı tarafla olan ilişkinizde çok güzel vakit geçirdiğinizi, aynı dili konuştuğunuzu ancak karşı tarafın bazı davranışlarının sizi öfkelendirdiğini belirtmişsiniz. 


Bu noktada karşı tarafın zaman zaman sıkıntı esnasında ortadan kaybolması, sizinle iletişime geçmemesi ve birkaç kez bu durumun tekrarlanması sizin için rahatsız edici olabilir. Öte yandan ilişkinizde yaşadığınız problemlerle ilgili olarak annenizin yaşadığınız rahatsızlığı ilişkinizin başlaması için aracı olan kişilerle paylaşması küçük düşürülmüş hissetmenize neden olabilir.


 Yaşadığınız bu durumun ardından erkek arkadaşınızla iletişime geçtiğinizde karşı tarafın herhangi bir problem yokmuş gibi ve iletişimsizlik durumu hiç yaşanmamış gibi davranması da yaşadığınız rahatsızlığı dile getirememenizle sonuçlanmış. 


Bu noktada annenizle paylaşımınız esnasında öfkelendiğinizi ve annenize sesinizi yükselttiğini belirtmişsiniz. Yaşadığınız durumda hissettiğiniz rahatsızlığı dile getirme biçiminize bağlı olarak anneniz olumsuz duygular deneyimlemiş olabilir. 


Bu nedenle annenizle ilişkinize müdahale etmesiyle neler hissettiğinizi, bu durumun küçük düşürülmüş hissetmenize katkıda bulunduğunu belirtmenizin ve yaşadığınız durumu kendi açınızdan detaylı bir biçimde tekrar paylaşmaya çalışmanızın faydalı olabileceği kanaatindeyim. Annenizin sizi anlamadığını düşündüğünüz takdirde gelecek adına ilişkinize müdahale edilmemesini istediğinizi belirtmenizin faydalı olabileceği kanaatindeyim. 


Bunun yanı sıra annenizle paylaşımınızın dışında partnerinizle yaşadığınız durumda hissettiğiniz rahatsızlığı ve partnerinizin sizin açınızdan rahatsız edici olan davranışlarını ben dili ile paylaşmanızın faydalı olabileceği kanaatindeyim. Hissettiklerinizi paylaşmamanız halinde partneriniz bu duruma dair farkındalık geliştiremeyebilir ve yaşanan durumu gelecekte tekrar yaşayabilirsiniz. 

Yazdıklarınızı okuduğumda, öfke duygusunun hakim olduğunu görmekteyim.

Öyle ki, güçlü ve esasında yıkıcı bir duygu olan öfkenin gelme sebebi genelde bir, ''engellenmişliğin'' varlığındandır.


Yani, erkek arkadaşınızla olan süreci, kendi baş etme mekanizmalarınızla yönetemediğinizden, bu hakkın size tanınmamasından dolayı, bu öfkeyi annenize karşı duymaktasınız.


Esasında, karşı tarafı değiştirmek bu raddede pek zordur.

Çünkü bir değişimden söz edebilmemiz için, karşı tarafın bir sorunu algılaması, bunu değiştirmek istemesi ve de bunun için adım atması gerekmektedir.

Aksi halde değiştirebileceğimiz tek kişi, kendimizizdir.


Hal böyle olunca önceliğinizin, bu şartlar altında kendi sınırlarınızı korumak olmasını isterim.

Bunun içinse, ben dilinden faydalanmanız, iletişimin kalitesini arttıracaktır.

Karşı tarafa, '' yaşadığım süreçte niyetinin bana destek olmak olduğunu biliyorum fakat, kendi kararlarım doğrultusunda hareket etmek bana daha iyi gelecektir bu yüzden senden beni bu anlamda desteklemeni istiyorum'' gibi aslında, suçlama ve sorgulamadan uzak bir dil kullanır iseniz, karşı taraf da, savunmaya geçmediği gibi, iletişime açık hale gelecektir.

Bunu, tüm ilişkilerinizde kullanabilirsiniz.


Bunun yanında, öfke geldiğinde ise, yapacağınız şeyin, o duyguya tek başınıza sabretmek olmasını isterim.

Bunu birkaç sefer yaparsanız, nihayetinde sizi eskisi kadar da rahatsız edemediğini göreceksiniz.

İlham olması adına, https://www.smokinli.com/blog/ofkemizi-nasil-kontrol-edebiliriz/ yazısına muhakkak göz atmanızı isterim.


Sevgilerimle..

Cevap yazmak için giriş yapınız.