Soru sor

İkili ilişkiler üzerine soru sor, Psikologlardan cevap al!

Smokinli.com'da romantik ilişkiler üzerine soru sorabilir, sorulmuş sorulara tecrübelerinizden yola çıkarak cevap verebilirsiniz.

Soru Sor!

Sevgilimin annesine olan düşkünlüğü yeter diyecek seviyeye getirdi beni artık! Farklı şehirlerde yaşıyorlar annesi ile, adamın yaşı 32! Annecim annecim diyip telefonda 1 saat konuşuyorlar. İlişkinin başında normal geldi annesine düşkün be iyi bir şey gibi gördüm. Sonra bütün hayatını annesinin yönettiğini ve hatta bana çıkma teklifi ederken annesinden onay aldığını öğrendim!


Bu durum beni aşırı rahatsız ediyor bu kadar süt oğlanı biri ile ne yapacağım ben? 

Senin İçin Seçilmiş Sorular

Soruya cevap vererek, soran kişiyle tecrübeni paylaşabilirsin.

Cevap Yaz
2 Cevap

Yazdıklarınızdan, bu durumu başta masumane ve hatta avantajlı bir durum olarak kabul ettiğiniz, fakat süreç geçtikçe yıkıcı taraflarının yansımasını hayatınızda gördüğünüzü anlamak mümkün. Bu bahsettiğiniz, erken yaşam anneyle bebeğin bağlanmasından başlar ve özellikle ilk 5 sene annenin-bakım verenin tutumu çocuğa karşı çok önemlidir. Çünkü oradaki bağ, genç yetişkinlik dönemine gelip yakın ilişki ihtiyacı içerisine girildiği zaman, buradaki ilişkiye yansır. Sizin gördüğünüz yansıma da budur. Şikayetinizde haklılık payınız var çünkü, tabloya uzaktan bakıldığında uzun vadede hem anneye hem de bireyin kendisine oldukça zarar verici bir durumdur. Çünkü bir olabilmesine, kendine yetebilmesine alan tanınmamaktadır. Muhtemelen burada 'karşılıklı' bir kazanç durumu olduğundan, -muhtemelen farkında olmadan- bu durum devam etmektedir, bu yaşa kadar. Burada, eğer karşı taraf bu durumda bir sıkıntı görürse, davranış değişikliğine de gidebilir. Fakat, eğer makul bir durum olarak görürse, maalesef elden pek de bir şey gelmez. Çünkü üzerinde kontrol sağlayabileceğimiz tek şey esasında, kendi davranışlarımızdır. Hal böyle olunca, bu dönemde sağlıklı bir sevgi ilişkisini istemeye pek tabii hakkınız var. Fakat, bu durumun 'farkında' olan kişi siz olduğunuzdan, bir hamlede bulunacak kişi de siz olmak durumundasınız. Yani, kendinizi ve ilişkinizi sorgulamanızı isterim. Sizce, gerçekten sağlıklı bir konuşma sonrası, sebepleri gerekçelendirerek karşı taraf ile konuşursanız, 'ortak' bir karara varabilir misiniz? Bütün bir değişiklikten söz edemesek dahi, en azından ilişkinize yansımasının önünü kesebilecek davranışları kazanmasının şansı var mı? Bunu düşünüp bu konuşma ortamını buna göre yaratmanızı isterim. Burada kullanacağınız 'ben dili' oldukça önemli, yoksa kendisinin sorgulandığını ve suçlandığını düşünerek savunmaya geçebilir. Örneğin ' Seninle baş başa vakit geçirmeyi çok özledim ' gibi, ya da tek başına gerçekleştirdiği durumları destekleyerek yavaş yavaşa ayrışımını sağlamak gibi. Baştan söylemek isterim ki, biraz zahmetli bir süreç olabilir. Bunun dışında da, örneğin, ilişkinizi 1 sene sonra nerede görüyorsunuz ve gördüğünüz bu tablodan mutlu musunuz? Bunu düşünüp kendinize cevap vermeniz de, atacağınız adımın seyrini temellendirecektir. Kendiniz için en sağlıklı kararı vereceğinize inanmaktayım, yalnızca biraz gayret ve gözlem. Sevgiler

1 Yorum
Gizli Kullanıcı

Gizli Kullanıcı

Teşekkür ederim cevap için, çok güzel açıklamışsın 30 Kasım 2020 16:20

Alışılmışın dışında bir durumla karşılaşmışsınız ve ne yapacağınızı bilememeniz çok normal. Bazılarımızın ebeveynlerden kopup bireyleşebilme hikayeleri diğerlerine göre daha meşakkatli yollarla, uzun bir süreçte gerçekleşebiliyor. Duvarımız için bir sanat eseri aldığımızda onu bazı günler güzel bazı günler çirkin algılarız. Sanat eserinin çirkin olduğunu düşündüğümüz günler artarsa sanat eserini duvardan kaldırabiliriz. Ya da başka bir seçenek bu sanat eserini algılama şeklimiz üstünde çalışarak onu duvarda durmaya değer görebiliriz. Yalnız tek sınırlılığımız bu sanat eserinin aslını değiştiremeyiz. Aynı şekilde hayatlarımızı yaşarken etki edebildiğimiz tek şey kendimizdir. Ve bir başkasının üstünde kendi rızası, isteği olmadan asla etkili olamayız. Bu gibi hassas konularda, karşı tarafa rahatsızlığımızı direkt aktarmak onda hassasiyetin anlaşılmadığı hissi uyandıracağından kişiyi rahatsız edebilir. O nedenle size kendinizin bu durumla ilgili algınız hakkında çalışmanızı önereceğim. Neden bu durumdan bu kadar çok rahatsız olduğunuzu kendinize sormanızı isterim. Cevaplarınızı verirken kendinize olabildiğince dürüst ve şefkatli olun. Erkek arkadaşınızın annesiyle ilişkisi hakkında kendi algınızı tanıdıktan sonra erkek arkadaşınızla daha sağlıklı bir iletişim yaratarak konuşabileceğinizi düşünüyorum. Belki de bu konuşmayı yapmanıza gerek kalmadan rahatsız olmamaya bile başlayabilirsiniz.

Cevap yazmak için giriş yapınız.