Soru sor

İkili ilişkiler üzerine soru sor, Psikologlardan cevap al!

Smokinli.com'da romantik ilişkiler üzerine soru sorabilir, sorulmuş sorulara tecrübelerinizden yola çıkarak cevap verebilirsiniz.

Soru Sor!

Merhaba, 

Ben yaklaşık 3 ay önce internet üzerinden bir kadınla tanıştım, bana ilk konuşmalarımızda depresyon da olduğunu ve bunu kaldırıp kaldıramayacağımı sormuştu. 17 yaşındayken geçirmiş ve bunu atlatmış, bana hayatından biraz bahsedince bende sevgiyle ve beraber güzel vakit geçirerek üstesinden gelebileceğimizden bahsettim. 


Karakter ve davranış olarak çok olgun bir insan fakat düşünce olarak kendini salmış durumda. İlk başlarda bu durumdan beraber kurtulma fikri bana çok basit gelirken, evlendikten sonra onun sağlıklı kararlar vermediğini göreüm ve benimle evlenme fikrini onu mutlu edeceğini sanarken aslında onun temel gayesi kendi hayatıyla ilgiliymiş. Onu seviyorum ve hayatının düzene girmesini istiyorum fakat ne yapmam nasıl yapmam gerektiğini bilmiyorum.

Senin İçin Seçilmiş Sorular

Soruya cevap vererek, soran kişiyle tecrübeni paylaşabilirsin.

Cevap Yaz
2 Cevap

Yazdıklarınızı okuduğumda, kendinizi oldukça işlevsel bir şekilde ifade edebildiğinizi gördüm.

Öyle ki, sevginizin varlığı ve destek çabanız, gerçekten de takdire değer.


Bu yüzden öncelikle biraz depresyon ile ilgili bilgi vermek isterim.

Depresyon, sanılanın aksine bir üzüntü hali değil, gerçek bir hastalıktır.

Öyle ki, tedavi edilmediğinde, birkaç atak şeklinde, yaşamın içinde kendisini gösterebilir.

Ve eğer, bu ataklar, ilkinden itibaren tedavi edilmezse, kişinin beyninde ciddi tahribatlara sebep olur; demans gibi.

Bu yüzden, özellikle de major depresyondan söz ediyor isek, eşinize olabileceğiniz en anlamlı destek noktası, kendisini uzman bir psikiyatri hekimine götürmek olur.


Şu anki şikayetinin gelişimi ve akıbetiyle ilgili olarak, sağlıklı bir ruhsal muayene sonucu, tanısını netleştirirse, eğer major depresyon ise, ilaç + psikoterapi; hafif-orta düzey depresyon ise, yalnızca terapi ile bu sürecin üstesinden gelebilecektir.

Terapi olarak ise, çıkış noktasını hali hazırda depresyondan alan Bilişsel Davranışçı Terapi eğitimi olan, bir psikolog ile çalışması sonucu, sağlıklı baş etme mekanizmaları oluşturabilir, uzun vadede, kendi kendinin terapisti olup, pek tabii yaşam kalitesini arttırabilir.


Bu yüzden, depresyonun derecesinin arttığının en önemli işareti olarak, unutkanlıklar başlamadan, bu süreci en hızlı şekilde devreye sokmanızı isterim.

Kendisine bu yönde, ben dilini kullanarak '' seni seviyorum ve bu tanının sıkıntılarını sonsuza dek yaşamak zorunda olmadığını ve bir çözümü olduğunu biliyorum, seninle beraber bu sürecin üstesinden bir tedavi sürecine girerek gelelim istiyorum'' gibi bir ifadeyle kendinizi anlatırsanız, hem sıkıntınızı yapıcı bir şekilde dile getirmiş, hem de karşı tarafın savunmaya geçmesine fırsat vermeden, iletişime dahil etmiş olacaksınız.


Bu sürede, kendi psikolojik ve bedensel sağlığınızı da, spor, beslenme, uyku, hobi gibi alanlarla beslediğinizden emin olun isterim.

Bu sürecin başı olduğu gibi, inanın sonu da var.


Sevgilerimle

Merhaba. Bu kişiyle iletişiminiz henüz çok yeni anladığım kadarıyla. Partnerinize yardımcı olmak istemeniz, bunun için çözüm yolu aramanız hem çok güzel hem de eşiniz için çok değerli bir şey. Buna daha da ayrıntılı olarak değineceğim.

Depresyon kişilerin hayatını çok büyük oranda etkileyen, kişinin yaşam kalitesini, işlevselliğini, ilişkilerini hem kişi için hem de çevresi için oldukça zor bir süreçtir. Aynı zamanda bu durum kişilerin karar verme süreçlerini, dikkatlerini, fiziksel aktivitelerini, duygularını etkileyen bir süreçtir.


Merak ettiğim şey şu: Partneriniz 17 yaşındayken yaşadığı süreç için ve şu an yaşadığı süreç için bir profesyonel bir tanı aldı mı? Yani partnerinizin bir tanı ve tedavi süreci var mı? 

Bir depresif bozukluk tanısı koyulması için partnerinizde hangi semptomların görüldüğü ve ne kadar süredir görüldüğü belirleyici bir faktördür. Depresif bozukluk tekrarlayabilen, nüksedebilen bir bozukluktur. Bundan dolayı partnerinizin bilişsel davranışçı terapi eğitimi almış bir psikoterapist ile yüz yüze görüşmesi görüşmesi iyi olabilir. Bu arada partnerinizin durumunun şiddetine göre ilaç tedavisi de (bu konuda yüz yüze görüşülen psikoterapist, partnerinize daha net bilgiler verebilir) iyileşme sürecine yararlı bir etki sağlayabilir. Bunu tabi ki partnerinizin istemesi oldukça önemlidir.


Psikolojik tedavinin, ilaç tedavisinin yanında ve hatta bunlardan daha değerli olan şey ise sosyal destektir. Yani partnerinizin sizden ve sevdiği, değer verdiği başka kişilerden göreceği destek oldukça önemlidir. Bu elbette sizin için de bir zor süreçtir ve bu süreçte kendinizin yıpranmamasına özen göstermelisiniz. Ancak sadece partnerinizin yanında olacağınızı hissettirmeniz bile çok değerli bir etki yaratacaktır. Sizin de destek olmak istediğiniz de gayet açık yazdıklarınızdan. Bu durum için fikir almak istemeniz bile çok güzel bir şey aslında. Partnerinizin yanında olmaya devam edip partnerinize karşı anlayışlı ve sabırlı olmaya devam ettiğiniz sürece, profesyonel bir destekle de bu süreci desteklediğiniz sürece, bu süreç daha da iyiye gidecektir diye düşünmekteyim. İyi günler dilerim. :)

Cevap yazmak için giriş yapınız.