Soru sor

İkili ilişkiler üzerine soru sor, Psikologlardan cevap al!

Smokinli.com'da romantik ilişkiler üzerine soru sorabilir, sorulmuş sorulara tecrübelerinizden yola çıkarak cevap verebilirsiniz.

Soru Sor!

Geleceğe dair sürekli kaygı duyuyorum ve hayatımdaki her gelişmeden korkuyorum ve hayatımdaki hiç kimseye güvenemiyorum. Güven problemi yaşıyorum. Çabuk sinirleniyorum. 1 yıllık  bir ilişkim var herşey yolunda ileriye dönük düşünüyoruz ancak ailevi sorunları var anne ve babası boşanma kararı aldı bu durumu benim ailem kabul etmeyecektir ne yapmam gerektiğini bilmiyorum hissettiğim tek şey korku yardımcı olur musunuz?

Senin İçin Seçilmiş Sorular

Soruya cevap vererek, soran kişiyle tecrübeni paylaşabilirsin.

Cevap Yaz
3 Cevap

Esasında kaygının varlığını, bulunduğumuz süre neticesinde, daha çok hissetmeye başladığımızı söylemek isterim.
Asıl sınavın sağlıkla olduğu bu süreçte, gelecekle ilgili net fikirlerimiz olamadığından, etkisini farkında ya da farkında olmaksızın, yaşamaktayız.

Bu genel kaygının yanında aslında, hayatınızda sizi etkileyen içsel ve dışsal faktörlerin de olduğunu görüyorum.
Fakat en nihayetinde, kaygı dediğimiz bu duyguya neden olan şey aslında, düşüncelerimizdir.
Örneğin, bu sağlıkla ilgili ise, '' ya korona olursam'' ya da '' ya sevgilim ile ayrılırsam'' gibi.
Bu düşüncelerin varlığı, belirsizliği işaret ettiğinden, belirsizlik de doğal olarak kaygıyı getirecektir.

Bu kaygının artık şiddetinin arttığı, öyle ki, bazı titreme, kalp çarpıntısı, göğüs ağrısı gibi bedensel belirtilerin eklenmesi ve, günlük hayatın artık işlevsiz bir hale gelmesinden söz ediyorsak, burada aslında önceliğimizin, bir psikiyatri hekimi olması gerekmektedir.
Bu yüzden burada öncelikle bir rutin kontrol olan, ruhsal muayenenin gerçekleşmesi sonrası, adımınız, Bilişsel Davranışçı Terapi eğitimi olan bir psikolog olursa, burada duygularınız, düşüncelerinizi ve davranışlarınızı çalışmanız neticesinde, sağlıklı baş etme mekanizmaları geliştirebilir ve yaşam refahınızı arttırabilirsiniz.

Bunun yanında, kendi kendine terapi anlamında, '' Kaygı - Aktav '' kitabını edinip buradaki bilgileri takip etmeniz neticesinde de, muhakkak fayda göreceğinizi belirtmek isterim.

Sevgilerimle..

Öncelikli olarak geleceğe dair duyduğunuz kaygı düzeyinin sizin için ne ölçüde zararlı olduğunu değerlendirmeniz noktasında bu kaygının günlük işlerinizi ne ölçüde etkilediğini, ne ölçüde rahatsızlık hissettiğinizi göz önünde bulundurmalısınız. Her gelişmeye dair kaygı hissetmenizin hissettiğiniz kaygının olması gereken düzeyin üzerinde olduğuna işaret ediyor olabilir.


Öte yandan hayatınızdaki hiç kimseye güvenmiyor olmanız da ilişkilerinizi sağlıklı yürütmenizin önünde engel oluşturabilir. Bu noktada insanlara dair güvensizliğinizin nedenleri üzerine düşünmeniz çözüm aramanız noktasında faydalı olabilir. Karşınızdaki kişilerin kişilik özelliklerinden ya da karşınızdaki kişilerle olan ilişkilerinizin dışında gelişen bir sebep nedeniyle güven hissedemiyorsanız geçmiş deneyimlerinizi göz önünde bulundurmanız faydalı olabilir. Bu noktada geçmişte yaşadığınız olumsuz bir deneyim söz konusuysa kendinize zaman ayırmanızın, bu noktada farkındalığı arttırmanızın, yakın çevrenizle hissettiklerinizi paylaşmanızın faydalı olabileceği kanaatindeyim.


İlişkinizle ilgili olarak yaşanan gelişmede ise karşı tarafın ailesinin boşanma kararı alması noktasında öncelikli olarak partnerinize destek olmanızın faydalı olabileceği kanaatindeyim. Sizin ya da partnerinizin kontrolü dışında gerçekleşen bir durumun aileniz tarafından olumsuz değerlendirilmesi ve bu değerlendirmenin ilişkiniz üzerindeki etkisinin sizde kaygı yaratması son derece anlaşılır. Ancak ailenizin bu yönde bir değerlendirmesi olduğunda hissettiklerinizi ve bu durumun sizin ya da partnerinizin kontrolü dışında gelişen bir durum olduğunu paylaşmanızın faydalı olabileceği kanaatindeyim.


Yaşadığınız kaygı durumuyla ilgili olarak ise çözüm noktasında bir profesyonelden destek almanızın faydalı olabileceği kanaatindeyim. İhtiyacınız doğrultusunda psikoterapi seçeneğini gözden geçirmeniz size katkı sağlayabilir.


Merhaba,


Öncelikle kaygı hayatımızı devam ettirmede bazen faydalı bir duygu haline gelebilmektedir. Sağlıklı bir kaygı seviyesi kişinin kaygı duyduğu durumlara karşı harekete geçmesini ve onun ile ilgil çözüm yolları araması için bir sebep olabilmektedir. 


Kaygı duyduğumuz durum ile ilgili bu sayede vücudumuzu uyararak önlem alır ve bu durumu azaltmak için harekete geçeriz. Aslında burada sizin için önemli olan ayrım bu kaygı düzeyi ne seviyede? Erkek arkadaşınız ile ilgili problem sonrasında mı kendini göstermeye başladı? Eğer öyle ise bu durum yaşanabilecek durumlara karşı size de bir uyarı niteliğinde düşünülebilir. 


Ancak bu kaygı düzeyi günlük hayatımızı işlevsiz hale getirmeye başladıysa orada bir sorun aranabilir. Aksi halde kaygının varlığı içinde bulunduğunuz durumu iyileştirmek için bir dürtü olabilir. 


Henüz olmayan bir durum ile ilgili kaygı duymak ise ileride o konu ile ilgili gerçekten olumsuz düşünceler düşünmemize neden olarak davranışlarımıza da olumsuz yansıyabilmektedir. Bu nedenle öncelikli adımınız kaygı düzeyinizin ne durumda olduğunu anlamak olmalıdır. 


Daha sonrasında bir çözüm üretmek adına nefes ve gevşeme hareketleri yapmak faydalı olacaktır. Ancak kendi baş etme yöntemleriniz yetersiz kaldığını hissettiğiniz noktada bir uzmana başvurmak ileride daha ciddi problemlere yol açmaması açısından önemlidir. 


Sevgilerle..

Cevap yazmak için giriş yapınız.