Soru sor

İkili ilişkiler üzerine soru sor, Psikologlardan cevap al!

Smokinli.com'da romantik ilişkiler üzerine soru sorabilir, sorulmuş sorulara tecrübelerinizden yola çıkarak cevap verebilirsiniz.

Soru Sor!

Bir yıldır  birlikte olduğum erkek arkadaşımdan 5 6 ay önce ayrıldımm Bitirmeden çok önce benden bir şeyler kopmuştu zaten. Ne sevdiğimi ne de sevildiğimi hissediyordum.  Sadece yorulduğumu hissediyordum. Bana açıldığında onu olduğu gibi kabul ettim değiştirme çabam hiç olmadı. Ki birini değiştirmeye çalışmak karşındaki insana kırıcı bir hareket. Ben kendimden fedakarlık yaptıkça o umursamadı. Biraz emek verip beni sevdiğini belli etmesini istedim sadece. Ama o beni cepte görmeye basladi. Ben sonuna kadar uğraştım ama o hiç uğraşmayınca ayrılığı hak ediyor dedim. Bizden olmaz diyip ayrildim.  Hiç üzülmedim ama kızgınım. Bazen düşününce bile kızıyorum. Karşıma çıksa da tüm öfkemi nefretimi kussam diyorum ama yapmam. 

Senin İçin Seçilmiş Sorular

Soruya cevap vererek, soran kişiyle tecrübeni paylaşabilirsin.

Cevap Yaz
3 Cevap

Yaşadığınız durumla ilgili olarak geçmişte size zarar verdiğini ve sizi yorduğunu düşündüğünüz bir ilişkiyi sonlandırdığınızdan bahsetmişsiniz. Bu noktada ilişkinize dair değerlendirme yaparken karşı tarafı olduğu gibi kabul ettiğinizi ve karşı tarafı değiştirme gibi bir amacınız olmadığını belirtmişsiniz.


Ancak ilişki içerisinde karşı tarafla aranızda karşılıklı fedakarlık durumunun olmayışı ilişkinizden aldığınız memnuniyeti ve doyumu azaltmış olabileceği gibi bu süreçte olumsuz duygular hissetmenize de neden olmuş olabilir. İlerleyen süreçte karşı tarafın aranızdaki problemlerin çözümü noktasında çaba göstermemeye devam etmesiyle birlikte ayrılık süreciniz başlamış. 


Bu süreçte haklı olduğunuzu ve zarar gördüğünüzü düşündüğünüz için karşı tarafla ilişkinizin sonlanmasına üzülmemeniz son derece anlaşılır. Aynı zamanda haksızlığa uğradığınızı düşündüğünüz için öfke duygusu deneyimliyor olabilirsiniz. 


Bu noktada karşı tarafı hatırladığınızda hissettiğiniz öfkenin yoğunluğunun artmasıyla birlikte tüm öfkenizi yansıtma isteğiniz de son derece anlaşılır. Ancak duygunuzun yoğunluğu ile hareket etmeden önce karşı tarafa bütün öfkenizi yöneltmenizin neleri değiştirip neleri değiştirmeyeceği üzerine düşünmeniz faydalı olabilir. 


İçinde bulunduğunuz süreçte her ne kadar öfke hissediyor olsanız da karşı tarafla olan ilişkinizin ve bu ilişki süresince karşı tarafın yanlış olduğunu düşündüğünüz davranışlarının size tecrübe sağladığını fark etmelisiniz. Yaşadığınız ilişki sizin açınızdan bir ilişkinin nasıl yaşanması gerektiğine yönelik bir örnek oluşturmasa da bir ilişkinin nasıl yaşanamaması gerektiğine dair bir tecrübe edinmiş oldunuz. 


Bu süreçte karşı tarafa ve karşı tarafın geçmişte yanlış olduğunu düşündüğünüz davranışlarına odaklanmaktan ziyade biten ilişkinizin sizin açınızdan ne gibi sonuçları olduğu ve bu ilişkinin size neler öğrettiği üzerine düşünmeniz faydalı olabilir. 

Merhaba, 


Öncelikle yazdıklarınızdan karşı tarafa yoğun bir öfkeniz olduğunu görmekteyim. 

“Karşıma çıksa da tüm öfkemi nefretimi kussam diyorum ama yapmam. “ özellikle bu kısma dikkat ettiğimde ise bu öfkenizi kontrol etmek de biraz zorlandığınızı görmekteyim. 


İlişkilerde yaşanan her türlü hayal kırıklığı başta üzücü olsa da yerini zamanla öfkeye dönüştürebilmektedir. Bazı anlarda öfkenin dışa vurması ile daha büyük çatışmalar meydana gelebilmektedir. 


Ancak her türlü ilişkide sınırların aşılması ilerleyen zamanlarda kişiler için problem oluşturabilmektedir. Tarafların ilgi düzeyini azaltırken diğer tarafı da yormaya başlamaktadır. Denge dediğimiz unsur oldukça önemlidir. 

İki kişilik ilişki sandalında tek taraflı bir çaba yorucu olduğu gibi aynı zamanda sandalın  hareket etmesini de kısıtlayacaktır. 


Burada kendinizi kötü hissettiğiniz her türlü alandan uzaklaşarak yeni bir konfor alanı yaşamak  önemlidir. 


Sevgilerle..

Öncelikle öfke duygusunun, güçlü bir duygu olduğundan ve, bir engellenmişliğin varlığında çıktığından söz etmek isterim.

Hayallerinizin engellenmesinden, karşı tarafa karşı taze tuttuğunuz bu duygu aslında, en çok da sizi yaşayan kişi olarak, yormaktadır.


Bunun temeli de aslında, ''Ben kendimden fedakarlık yaptıkça o umursamadı. '' cümlenizin devamında, ''o beni cepte görmeye basladi. '' diyerek, fedakarlığın ne denli tehlikeli bir kavram olduğundan söz etmektesiniz.

Çünkü biz, başkasının yapması gerektiği yerde, kendimizden verir, kendi karımızı da feda edersek, geriye bizden hiçbir şey kalmayacaktır...

Öyle ki bu kavram karşı tarafa, ''çabasızlığı'' da öğretecektir; nasılsa yapan biri, olduğundan...

Bu anlamda, https://www.smokinli.com/blog/iliskilerde-asiri-fedakarlik/ yazısına göz atabilirsiniz.


Bunun yanında, bahsettiğiniz öfke aslında, adına yas dediğimiz ayrılık sonrası yaşanması da gereken bir sürece ait bir evre olduğundan, yalnızca bu duyguya sabretmenizi isterim.

Çünkü ondan kaçmadıkça ya da onu bastırmayıp yaşadıkça, nihayetinde solduğuna da bu şekilde şahit olabileceksiniz.

Bu anlamda ise, https://www.smokinli.com/blog/ofkemizi-nasil-kontrol-edebiliriz/ yazısından faydalanacağınıza inanmaktayım.


Sevgilerimle..

Cevap yazmak için giriş yapınız.