Soru sor

İkili ilişkiler üzerine soru sor, Psikologlardan cevap al!

Smokinli.com'da romantik ilişkiler üzerine soru sorabilir, sorulmuş sorulara tecrübelerinizden yola çıkarak cevap verebilirsiniz.

Soru Sor!

Arkadaşlık ilişkilerimde hep insanlar ile dost olmaya çalışan bir yanım var onların dertlerini kederlerini dinleyen onlara yol gösteren onları rahatlatmak isteyen bir yanım var ayrıca insanlar ile kurduğum dostlukların bitmesinden korkan en küçük bir bitme sinyalinde kendimi kötü hisseden bir yanım var ve bu beni rahatsız ediyor çünkü sürekli arkadaşlarımı telefon ile arama ihtiyacı hissediyorum. Ve bir süre sonra insanlar benden soğuyor. Bu kırılgan yapı mı nasıl değiştirebilirim?  Sırf karşı cinsle(kızla) bu kırılgan yapıda olduğum için sevgili olmaktan korkuyor. Reddedilmek hayatımda başıma gelebilecek en kötü olaymış gibi geliyor. Sürekli kaçıyorum. Bir kıza aşık olduğumu düşünüyor eğer karşılıksız olduğunu düşünüyor  ve red yanıtı alıyorsam alkole sarılıyorum. Daha çok kontrolcü ve otoriter, başarılı olan kızlardan hoşlanıyorum. Bunun da aslında kendimi kontrol etme ihtiyacımı dışarıdan karşılamaya çalışmak olarak kendi içimde yoğurduğumu düşünüyorum. Sizce karşıdaki kişinin duygularını önemsemeyen, ilişkilerde ve hayat üzerinde mantıklı(matematiksel) nasıl hareket edebilirim? Nasıl insanların duygularını gozardınedebilirim? Ya da bunları yapmama gerek var mı? Bu anlattıklarımdan beni aydınlığa çıkarırsanız memnun olurum.

2
0

Senin İçin Seçilmiş Sorular

Soruya cevap vererek, soran kişiyle tecrübeni paylaşabilirsin.

Cevap Yaz
3 Cevap

Hayatı bir matematik üzerinde yönetmek veya insanları göz ardı etmek pek de olası ve istenen bir durum değil. Aslında sorununuzu ve sizi nasıl etkilediğini çok güzel ifade etmişsiniz. Ancak çözüm olarak ilerlemeyi düşündüğünüz yolun nasıl olacağını hatta doğru olup olmayacağı konusunda endişeleriniz var. Öncelikle yaşadığınız durumun nedenlerini sorgulamanız bu duyguyla baş etmenizde size yardımcı olacaktır. Şöyle düşünün uçakta yolculuk yapmaktan korkan birisinin asıl korkusu uçak mıdır sizce yoksa yükseklik korkusu, ölüm korkusu gibi etmenler de olabilir mi? Siz de tıpkı buradaki gibi asıl sorununuzun nereden kaynaklandığını bulursanız o yönde iyileştirici çalışmalar yapabilirsiniz. Reddedilme konusunu kendi içinizde baş edemeyeceğiniz bir durum haline getirirseniz beyniniz sorunu daha da büyütecek ve kendinizde olan olumsuz yanlarınızı sürekli size hatırlatarak daha da zorlaştıracaktır. Bunun yerine duygunuzu yaşayıp kendinizdeki olumlu özellikleri fark ederek bu sorunun üstesinden gelebileceğinize inanın. İnsanlara bağımlı olmak yerine kendinize size ait olan yaşamınıza bağımlı olmaya çalışın. Hayattan ve hayatınızdakilerden sadece siz isterseniz keyif alabileceğinizi hatırlayın. Kendi özgür alanlarınıza daha çok vakit geçirin. Hayatınızda olmamasından korktuğunuz kişiler yerine daha sakin ve yalnız zamanlar geçirmeye çalışın. Bir anda kendinizi soyutlamanız elbette zor olacaktır bu yüzden aşama aşama ilerleyin. Başaramayıp pes ettiğiniz her an kendinize verdiğiniz ceza, başarabildiğiniz her adım geri kalan hayatınız için bir ödül olduğunu unutmayın.

Dostluk, arkadaşlık mantığınız gayet güzel. Fakat insanların hayatımızdan gelip geçici olabileceği fikrini kabul etmek gerekir. Bunun da öncelikle hayatımızın merkezine kendimizi yerleştirerek mümkün olabileceğini düşünüyorum. Günlük hayat koşuşturmasının içinde insan en çok kendini ihmal ediyor. Kendi ile ilgilenmeyi, kendini geliştirmeyi unutabiliyor. Yalnız kalındığında sakin bir şekilde düşünmek için zaman mevcut oluyor. Yalnız geçirilen zaman, insanı daha özgür ve daha öz güveni yüksek bireyler haline getirir. Yalnız olmanın yalnızlık anlamına gelmek zorunda olmadığını unutmayın. Yalnızlıktan mutlu olmayı öğrenmenin sırrı, en iyi arkadaşınızın her zaman kendiniz olacağı gerçeğini kabullenmektir. Kendinizi, hayatınızdaki en önemli kişi kabul edin. Önce siz geliyorsunuz. İşte bu yüzden kendi potansiyelinize güvenmelisiniz.

Yazdıklarınızı okuduğumda, sürecinizi gayet iyi özetlediğinizi gördüm. Bu da, esasında kendinizi tanıma yolunda olduğunu gösteriyor ki, bu uzun vadede sizi kazançlı kılacak bir süre. Bunun yanında, sorunuzun dışında, paragrafın sonunda bir cümle kurmuşsunuz ; '' Bunlara gerek var mı?''. Yani, talebiniz hissiz, duygusuz biri olmakken, esasında cümlelerinizi sonlandırırken bir robot olmadığımızı, kanlı canlı envai çeşit duygulara sahip olan bir varlık olduğumuzu anımsamışsınız.. Yaşadığınız sıkıntıdan dolayı, 'duygusuz' olmak istemeniz çok doğal, fakat gerçekçi bir talep olmadığını, siz zaten biliyorsunuz, yine de ben tekrar hatırlatmak isterim. Burada üzerinde durulması gereken konu, 'felaket senaryonuz' olan 'reddedilme'. Korkularımızdan kaçtığımız her şeye bağımlı hale geliriz. Bu ister alkol ister bir insan olsun. İstediğimiz şey ise, insanların mutluluğu da mutsuzluk gibi, ya da üzüntüyü de neşe gibi yaşaması gereken duygular olduğu. Bunları layığınca yaşayınca, esasında korktuğunuz kadar da felaket tablosu olmadığını; tablonun bazen can sıkıcı olabildiğini ama eğer istemezseniz yeni bir tablo yapmak için boyalara fırçalara girişebileceğinizi bilmelisiniz.. Sabredip günlük hayatınıza herhangi bir mücadeleye girmeden devam edebilirseniz, bu döngüyü kırarsınız. Fakat herhangi bir zorluk yaşarsanız da bu aşamada, Bilişsel Davranışçı Terapi eğitimi olan bir psikolog ya da psikiyatristle terapi sürecine girerseniz, tahminim o ki kısa sürede sonuç alır, bu durumla baş etmeyi öğrenirsiniz. Sevgiler..

Cevap yazmak için giriş yapınız.