Soru sor

İkili ilişkiler üzerine soru sor, Psikologlardan cevap al!

Smokinli.com'da romantik ilişkiler üzerine soru sorabilir, sorulmuş sorulara tecrübelerinizden yola çıkarak cevap verebilirsiniz.

Soru Sor!

Öncelikle Merhaba, 

 Düşünmekten kafayı yemek üzereyim. Her şeyi düşünmek beni çok yoruyor. Biri iyi niyetle de olsa bir şey söylese ben her daim en kötüsünü düşünüp altında kötü, beni üzecek bir düşünce arayıp buluyorum. Çoğu zaman düşünmekten uyuyamıyorum. 

 Hayata atılmaktan yeni şeyler yapmaktan korkuyorum. Bazen dışarı çıktığımda herkes beni izliyor gibi hissediyorum. Yapmak, başarmak istediğim her şeyi bırakıyorum başarısız olmaktan insanların ezici bakışlarından ve yargılarından çok çekiniyorum. Yeni insanlarla tanışmak yeni bir işe başlamak ya da tekrar okumak okula gitmek beni korkutuyor. Başladığım işten sırf beceremeyeceğimi düşündüğüm için çıktım. Tekrar üniversite okumak istiyorum ama ondanda korkuyorum başaramayacağımı düşünüp vazgeçiyorum. Tek yaptığım günlerce hiçbir şey yapmadan evde oturmak. 

 Geçmişte yaşadığım ilişkimde beni çok yıpratan şeyler yaşadım. Erken olduğunu düşündüğümden evlenmek istemedim bu durumdan dolayı eski erkek arkadaşımdan tonlarca hakaret duydum. Okusam da bir şey olmayacağını çalışamayacağımı benden bir şey olamayacağını iğrenç biri olduğumu söyleyip durdu. Çok yıprandım. Uzun süre hiçbir şey yapamadım erkeklerle arkadaş olarak bile konuşamaz oldum. Şimdi hayatımda birivar çok iyi biri fakat ben hatalarımdan dolayı kendimi ona layık görmüyorum. Ailesiyle tanıştırmak istiyor korkuyorum onu da yapamıyorum. Kendimi ona karşı eksik yetersiz bilgisiz olarak görüyorum. Bazen en ufak bir sorun gözümde dağ gibi büyüyor ve bunu aileme karşı da yapmaya başladım. Söylenen her söz bana büyük bir sorun olarak dönüyor. 

 Yaklaşık 3-4 sene önce kısa anksiyete tedavisi görmüştüm. Bazen otobüste bazen çok düşündüğüm ağladığım zamanlarda kriz geçiriyordum nefesim daralıyor ve vücudum uyuşuyordu. Şu an çok sık olmasa da bazen tek olduğumda çok ağladığım zamanlarda yaşıyorum fakat artık kontrol edebiliyorum ama düşüncelerime engel olamıyorum. Çok ani duygu değişimleri yaşıyorum bazen çok mutluyken söylenen iyi bir söz bile bana batıyor. Sinirleniyorum sonra içime kapanıp düşünmeye başlıyorum.

 Kafamın içinde kendimi yargılamaktan çok bunaldım. Çok yakınımda olan insanlar dışında birisiyle iletişim kurmak benim için çok zorlaşıyor. Bildiğim her şeyi unutup kendimi yetersiz hissediyorum. Bu durumdan kurtulmak istiyorum. 

Senin İçin Seçilmiş Sorular

Soruya cevap vererek, soran kişiyle tecrübeni paylaşabilirsin.

Cevap Yaz
2 Cevap

Merhaba, 


Gün içinde fazlasıyla düşünce aklımıza gelmektedir. Ancak bunaların hangisinin işlevsel hangisinin olmadığına beynimiz karar verir. Burada sizin istemsiz bir şekilde kafanızın içinde dönen düşüncelerin sizi yıprattığını görmekteyim. 


Ancak devamlı kafanızın içinde düşündüğünüz kadar gerçek sorunlarınız var mı yoksa bunlar yalnızca düşüncelerde mi yaşıyor? Burada bunun ayrımını yapmak önemlidir. Olumsuz düşünmek ve kaygıyı yaşamak bir tercih biçimidir. Olumluya yönelmek ise kişinin kendi tercihidir. 


Daha önceden tedavi aldığınızı görüyorum. Ancak bu durumun tekrarlanması sebebi ile tedavinizin devam etmesi burada sizin için faydalı olacaktır. 


“Evlenmek için erken” vurgusu aynı zamanda kişisel isteklerinizin farkındalığını gösteriyor. Ancak bu durum karşısında erkek arkadaşınızın size yaptıkları ile kendinizi değersizleştirmeniz doğru değildir. Hiç düşündünüz mü bu olaydan önce böyle sıkıntılar yaşıyor muydunuz? Kendiniz için eski partnerinizi affedip bu sözcüklerimde geçmişinizden uzaklaştırmanızı tavsiye ederim. Bunu yaptığı davranışlar için değil kendiniz için yapmalısınız. Bu sayede onun söylediği bu hakaretlerden ebediyen uzaklaşırsınız. Kendinize bir defter alarak kızgın olduğunuz size hakaret ettiği halde başardığınız her şeyi bir kağıda yazarak kendinizi topraklamanızı isteyeceğim. Tamamen somut olarak bu durumdan uzaklaşmalısınız. Kendi değerinizi anlayarak en başta kendinize değer vermeyi öğrenmek gerekir. 


Bu aşamada atakların olduğunu belirttiğiniz

İçin ivedi bir biçimde bir uzmana başvurmak kıymetli bir adım olacaktır. 


Sevgilerle.. 

Yazdıklarınızı okuduğumda, şikayetinizin her bir özetini, oldukça anlamlı bir şekilde yaptığınızı gördüm.
Öyle ki, aslında ''düşünüyorum'' ile biten cümlelerinizin sıklığı ile, siz de gerçek sıkıntının düşünceleriniz olduğunun farkındasınız...

Bu düşünceler o kadar eziyet verici ve size o kadar çok geliyor ki, sizde kaygının haddinden fazla yaşanmasına sebep oluyor.
Öyle ki, bu yıkıcı düşüncelerle karşı karşıya kalmamak ve kaygının yoğunluğunu, bedensel halini yaşamamak için, okuldan, sosyalleşmekten, iş hayatından, belki aile hayatından, kısacası, yaşamınızdan kaçıyorsunuz...

Fakat buraya yazarak, son cümlenizin teyidi ile de, artık bu sıkıntılarla başa çıkabilmeyi öğrenmek istediğinizi görüyorum.
Daha önce, anksiyete tedavisi gördüğünüzden söz ederek, zaman zaman ankisyete ataklarını hala yaşadığınızdan bahsetmişsiniz.

Bunun için, önceliğinizin, güncel tanınızdan emin olmak adına, uzman bir psikiyatri hekimine gidip ruhsal muayene olmanızı isterim.
Sonrasında ise, kaygı konusunda etkinliği bilinir olan, Bilişsel Davranışçı Terapi eğitimi olan bir psikolog ile, eziyet veren düşüncelerinizi ve sizi hareketsiz kılan davranışlarınızı çalışmanız neticesinde, duygu durumunuzun normale dönebileceğini belirtmek isterim.

Yani bu kez, belki de ilaca dahi gerek kalmadan, psikoterapiye öncelik verir, kaynaklarınızı bir ilaçtan, bir sevgiliden ya da bir doktordan ziyade, kendinize çevirir ve sağlıklı baş etme mekanizmaları geliştirirseniz, artık her sıkıntıya girdiğinizde, kendi kendinizin terapisti olarak, bu sıkıntı ile baş edebilirsiniz.

Buna ek olarak, gün içerisinde muhakkak esneme hareketleri yapmanızı, bunu hayatınızın bir parçası haline getirmenizi isterim.
Evde kendi kendine terapi anlamında ise, ''İyi Hissetmek - Burns '' ve '' Kaygı - Aktav'' kitabını edinip, buradaki bilgileri hayatınıza uyarlamanızı isterim.

Var olan ilişkinizdeki iletişimin kalitesini arttırmak için ise, https://www.smokinli.com/blog/saglikli-bir-iliski-kurmanin-ipuclari/ yazısına, muhakkak göz atmanızı isterim.

Biraz farkındalık, biraz çalışma ile, kaygının bize dost halini yaşayabilmeniz, kaygının varlığı ile, tetikte olarak kendimizi tehlikelerden koruyup, yaşamımızı devam ettirebileceğimizi göreceksiniz.
Kendinize bu şansı verin isterim...


Sevgilerimle..

Cevap yazmak için giriş yapınız.