Soru sor

İkili ilişkiler üzerine soru sor, Psikologlardan cevap al!

Smokinli.com'da romantik ilişkiler üzerine soru sorabilir, sorulmuş sorulara tecrübelerinizden yola çıkarak cevap verebilirsiniz.

Soru Sor!

Merhaba, 19 yaşındayım, erkeğim 5-6 ay boyunca stresli zamanlar geçirdim. İnişlerle çıkışlarla dolu bir hayatım var idi  şu an gayet sakin bir hayat yaşıyorum fakat düşünmekte zorluk, konsantrasyon bozukluğu, huzursuzluk, hafızada bulanıklık gibi sıkıntılar yaşıyorum bu yaşadığım durumu araştırdığımda depresyonun bunlara sebep olduğunu öğrendim. Bu durumdan kurtulduğum da hafızamdaki bulanıklık tamamen geçer mi? 

Senin İçin Seçilmiş Sorular

Soruya cevap vererek, soran kişiyle tecrübeni paylaşabilirsin.

Cevap Yaz
2 Cevap

 Öncelikle yazdıklarınızdan, farkındalığınızın yüksek olduğunu görüyorum.

Öyle ki, her ne kadar zorlayıcı olaylar ve durumlarla karşılaşsanız da, aslında, arayışınız, kendinizin daha iyi halini ortaya koyabilmek adına.


 Bunun yanında, pek çok stres verici yaşam olaylarına şahit olduğunuzu anlıyorum.

Bu zorlayıcı uyaranlar sonucunda da aslında, psikolojik ve fizyolojik tepkiler vermenizin oldukça doğal olduğunu belirtmek isterim.

Depresyon aslında, sanılanın aksine bir kötü hissetme halinden çok, bir hastalıktır, tıpkı bir reflü ya da migren gibi.

Hastalık adını almasının en önemli nedenleri de aslında, sizin de bahsettiğiniz gibi, hafızayı etkilemesi, beyni tahrip etmesi ve uzun vadede demansa kadar yol açabilmesinden kaynaklanmaktadır.


 Bundan dolayı, araştırmanız sonucu, tanı olarak depresyonu yakın bulmanız çok normal.

Fakat depresyon bunların yanında, hayattan tat alamama ve çökkün duygu durum gibi kriterlerin yanında, süreye ve şiddete bağlı olarak, bu belirtilerin günlük yaşamı bozuyor olması beklenir.


 Fakat anladığım kadarıyla aslında siz, günlük hayatınıza bir şekilde devam edebiliyorsunuz.

Bundan dolayı da aslında, sadece yazdıklarınızdan yola çıkarak depresyon seçeneğini eliyor, olası yeni bir tanının ihtimalinden söz etmek istiyorum.


 Bunun için de aslında, uygulayacağınız en sağlıklı yol, bir psikiyatri hekiminde ruhsal muayene olduktan sonra, alacağınız tanıyı netleştirmeniz, sonrasında, var olan ve size sıkıntı veren düşünceleri ve davranışlarınızı, bir Bilişsel Terapi Eğitimi olan psikolog ile çalışmanız refahınız adına en anlamlı yol olacaktır.


 Bu aşamada da aslında verdiğiniz tepkilerin, birer stres tepkisi olduğundan ve aslında, yaşamınızı daha kaliteli bir hale getirdiğinizde, aldığınız tanı ne olursa olsun, verdiğiniz bu tepkilerin azalarak yok olacağını belirtmek isterim; aile, sosyallik, iş, spor, hobi gibi başlıkları tekrar ele alıp gözden geçirip, yeniden yapılandırarak.

Bir şekilde, terapi sürecine başlayamazsanız eğer, '' İyi Hissetmek -Burns'' kitabını edinmenizi ve, bu kitaptan sıkıntınız üzerine çalışarak, kendi kendinizin terapisti olabilmenizi isterim.
Sevgiler :)

Merhabalar, Öncelikle Depresyonda olduğunuzu netleştirmek ve depresyon ile diğer olumsuz duygu durumlarını ayırt etmek gerekir. Bunun için de depresyonda olup olmadığınızı anlamanıza yardımcı olacak en iyi yollardan biri Amerikan Psikiyatri Birliği tarafından geliştirilmiş olan DSM-V kriterlerini incelemek olabilir. Buna göre majör depresyon kriterleri şu şekildedir: •İlgi ve zevk kaybı •Uykusuzluk veya aşırı uyuma •Iştah kaybı ya da kilo değişikliği •Psikomotor retardasyon veya ajitasyon •Düşük enerji •Kötü konsantrasyon •Değersizlik veya suçluluk düşünceleri •Tekrarlayan ölüm veya intihar düşünceleri Bu kriterlerin ardışık iki hafta boyunca neredeyse her gün günün büyük kısmında ortaya çıkması ve bu semptomlardan en az beş tanesinin bulunması gerekir. Semptomlardan biri depresif ruh hali veya ilgi/istek kaybı olmalıdır. Ağırlıklı olarak da depresif ruh hali-üzüntü, çökkünlük, boşluk, çaresizlik hissinin olması gerekmektedir. Eğer bu kriterleri karşılamıyorsanız bu yaşadığınız durumlarla ilgili fiziksel bir durumun söz konusu olup olmadığını bir muayene ve doktor görüşü sonucunda netleştirmeniz, eğer fiziksel bir durum söz konusu değilse de bir ruh sağlığı uzmanından yardım almanızı öneririm. Sevgilerimle, sağlıcakla kalın….

Cevap yazmak için giriş yapınız.