Soru sor

İkili ilişkiler üzerine soru sor, Psikologlardan cevap al!

Smokinli.com'da romantik ilişkiler üzerine soru sorabilir, sorulmuş sorulara tecrübelerinizden yola çıkarak cevap verebilirsiniz.

Soru Sor!

Merhabalar. Ben 19 yaşındayım ve üniversiteye hazırlanıyorum. Kendimi çok yalnız hissediyorum sanki hiç kimsem yokmuş gibi. Şu zamana kadar çok güzel arkadaşlıklarım, çok güzel arkadaş ortamlarım oldu ama hepsi çıktı hayatımdan aslına bakarsak ben çıkardım gibi oldu. Ve bundan dolayı çok pişmanım. Keşke öncesinde arkadaşlıklarıma daha özen gösterseydim, hayatımdan çıkaracağım kadar önemsiz olmasaydılar benim için. Şuanda yakın olduğum sadece 2 arkadaşım ve kendimi çok yalnız hissediyorum. Bundan sonra da kimseyle iyi anlaşamayacak, arkadaş edinemeyecegim gibime geliyor. Ne yapmalıyım bunun için? Çok kötü bir his nu.

Senin İçin Seçilmiş Sorular

Soruya cevap vererek, soran kişiyle tecrübeni paylaşabilirsin.

Cevap Yaz
3 Cevap

Öncelikli olarak kendinizi yalnız hissetmenizle ilgili olarak geçmişteki arkadaşlarınızı hayatınızdan çıkarmanızın bu durumun üzerinde etkili olduğunu düşünüyor olabilirsiniz. Bu noktada hissettiğiniz pişmanlıkla birlikte kendinizi suçluyor ve yaşadığınız yalnızlığın sorumlusu olarak kendinizi görüyor olabilirsiniz.


Hislerinize dair değerlendirme yaparken öncelikli olarak geçmişte bu kararı vermeniz üzerinde hangi faktörlerin etkili olduğu üzerine değerlendirme yapmanız, o zamanın şartlarında neden böyle kararlar aldığınızı göz önünde bulundurmanız şu an kendinize dair gerçek dışı fikirlerinizin oluşmasının önüne geçebilir.


Bu noktada şu anki duygularınızla geçmişe yönelik kararlarınızın hatalı olduğunu düşünmeniz kendinize dair fikirlerinizin işlevsel olmayan biçimde olumsuz hale gelmesine katkı sağlayabilir. Geçmişte bu kararları almanızın belli sebepleri ve sizin açınızdan belli avantajları olduğunu fark etmeniz son derece önemli.


Ortaya çıkan hislerinizle birlikte kimseyle iyi anlaşamayacağınıza dair fikirlerinizin oluşması da son derece anlaşılır. Ancak geçmişte yaşadığınız durumları kişiliğinizin bir parçası olarak görmek yerine o zamanki durumun getirdiği gelişmeler olarak yorumlamanız yaşadığınız durumu yeni ilişkilerinizde yaşamayacağınıza yönelik düşüncelerinizi güçlendirebilir.


Davranışlarınızın sorumluluğunu almanız elbette önemli. Geçmişte yaşadığınız arkadaşlık ilişkilerinde hatalar yapmış, hatalı kararlar almış olsanız dahi bu kararlar ya da hatalar kişiliğinize ait değil, davranışlarınıza ait. Yaptığınız değerlendirmeler esnasında geçmişte hatalı olduğunuzu düşündüğünüz noktalardan hareketle gelecekteki arkadaşlık ilişkilerinizde hangi davranışları yapmamanız gerektiğine dair öğretiler bulmanız, bu öğretilerden ve yaptığınız hataların yeni ilişkilerinizde yaşanmaması adına neleri değiştirebileceğinizi göz önünde bulundurmanız faydalı olabilir.


Öncelikle yazdıklarınıza, sondan başlamak isterim.

''Bundan sonra da kimseyle iyi anlaşamayacak, arkadaş edinemeyecegim gibime geliyor. Ne yapmalıyım bunun için? Çok kötü bir his bu.'' cümlenizi aslında, ''Bundan sonra da kimseyle iyi anlaşamayacak, arkadaş edinemeyecegim gibime geliyor. Ne yapmalıyım bunun için? Çok kötü bir düşünce bu.'' şeklinde düzeltmek isterim.


Çünkü aslında bunlar, şu anda aklınızdan gelen ve geçen, sadece birer düşünce, birer cümle.

Hayatınızın tamamı olmadığından aslında, bu düşüncelere öncelikli olarak, 3. bir göz ile bakmanızı isterim.


Çünkü bu göz size, şu an içinde bulunduğunuz sürecin, kendinizi bir şekilde kötü hissetmeye çok müsait bir süreç olduğunu söyleyecektir.


Öyle ki, sınava hazırlık sürecinde, birçok kaynağın kısıtlanmak durumunda kaldığını göz önüne alır, buna, pandemi gibi bir dönemi de eklersek, esasında kaygılarınız da, pek doğal görünmekte.


Fakat aslında, bunlar aklınızdan geçen düşünceler olduğundan, aslında sadece onların gelip geçmelerine izin verirseniz, bir nebze rahatladığınızı göreceksiniz.


Sonrasında aslında, 3. göz etkisi ile, şu an bir süreçten geçtiğinizi ve sosyal destek ihtiyacınızın oluşunun da çok doğal olduğunu, fakat bu sürecin başı olduğu gibi bir de, sonu olduğunu ayrıca belirtmek isterim.


Bu süreci daha sağlıklı geçirebilmek adına ise esasında, hayatınızda mutlaka hareket olsun isterim.

Her gün yapacağınız 30 dakikalık yürüyüş, uyku ve iştah gibi başlıklara iyi geleceği gibi, duygu durumunuza da dokunarak, daha iyi hissetmenizi sağlayacaktır.

Bu hayatınızın, spor başlığı olacaktır.


Geriye kalan, aile, sosyallik, kişisel gelişim gibi alanlara da mutlaka, zaman ayırdığınızdan emin olun isterim.

Burada aslında zamandan ziyade, niteliğe vurgu, daha anlamlı olacaktır.


Örneğin, her akşam ailenizle geçireceğiniz 1 saat beraber sohbet etmek, bir şeyler içmek gibi olabileceği gibi, sosyal yaşamınızda da bunu, her 2 güne bir, bir arkadaşınızı görüntülü arayıp karşılıklı kahve içmek gibi etkinlikle planlayıp, bunları hayatınıza dökerek esasında, var olan kaynaklarınızı güçlendirdiğinizden, siz güçleneceğiniz gibi, bu adımlar da size sağlık ve huzur olarak geri dönecektir.


Bu yüzden, biraz hayat kaynaklarını besleme zamanı...


Sevgilerimle..

Merhaba, 


Öncelikle yaşadığınız sorunlara buradan bir çözüm aramanın oldukça kıymetli olduğunu belirtmek isterim. 


Yalnızlık zaman zaman herkesin hissettiği bir duygudur. Hatta bazı insanlar için bazen bir ihtiyaç bile olabilmektedir. Çoğunlukla olumsuz anlamda kullanılan bir kelime de olsa yalnızlığın anlamı hissiyatla alakalıdır. Etrafınızda 1000 kişi de olsa yine böyle hissetmeniz mümkündür. Yani iki arkadaşınızın olması yalnızlık ile örtüşmez. Tek bir insan bile hayattaki tüm yalnızlık hissinizi alıp götürmeye yetecek kadar kuvvetli duygular hissettirilebilir size. 


Burada yanınızdaki insan sayısı değil onlar ile geçirdiğiniz kaliteli vaktin önemli olduğunu bilmeniz gerekir. Bu hissiyat daha fazla insan ile tanıştığınızda yine de geçmeyebilir. Bu nedenle sizinle lan insanlarla güzel vakit geçirmek onların yanında olmak anın tadını çıkarmak daha kıymetli bir hissiyat yaratacaktır. 


Sevgilerle.. 

Cevap yazmak için giriş yapınız.